12 év alatt a hulladék keletkezésének megelőzését célzó legnagyobb európai kampánnyá nőtt az Európai Hulladékcsökkentési Hét nevű nemzetközi kezdeményezés, amely önkéntesek segítségével hívja fel a figyelmet erőforrásaink fenntartható felhasználására, ösztönözve a hulladékcsökkentésre és a hulladékminimalizálásra.

Erre a hétre idén is várják az önkéntes akciószervezőket. A korábbi évekhez hasonlóan változatos területeken valósulhatnak meg egyedi akciók pl. közigazgatási szervek, hatóságok, oktatási intézmények, egyesületek, civil szervezetek, gazdálkodó/ipari szervezetek vagy éppen magánszemélyek segítségével.

Mikor?

2020-ban november 21-29 között kerül megrendezésre a kampánysorozat.

Mi a hét fő témája?

a „láthatatlan hulladék”

Mit jelent ez pontosan?

Így nevezik a gyártási folyamatok során keletkező hatalmas mennyiségű hulladékot, amely a vásárlás és használat során nem érzékelhető a felhasználó számára.

Egy termék „megszületéséhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség, amelyek után bizony hulladék keletkezik.

Ez a láthatatlan hulladék észrevehetetlen, ezért megnehezíti a vásárlási döntést és a felelősségvállalást.

Legfontosabb cél, hogy láthatóvá váljon a láthatatlan, lépésenként egyre közelebb kerülve a felelősségteljes döntéshez mindennapjaink során.
Ha sikerül láthatóvá tennünk azt a hulladékot is, amely a gyártási folyamat során keletkezik, ezzel segítjük a felelős vásárlói döntéseket.

Hogyan csökkentheted te a láthatatlan hulladék mennyiségét?

  • elsősorban a vásárolt termékek életének meghosszabbításával
  • javítással
  • újrahasznosítással
  • használt termékek vásárlásával
  • bérléssel és megosztással (vásárlás helyett)

Itt egy érdekes példa

Gondoltad volna, hogy 1 db okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik? Erre hívja fel az alábbi videó a figyelmet:

 

Csak erről szólhat az akció?

Természetesen nem kell ehhez a kiemelt témához ragaszkodnod. A korábbi évekhez hasonlóan egyéb, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára és az anyagok újrahasznosításának fontosságára felhívó innovatív akciót is tervezhetsz.

Így regisztráld az ötleted

A regisztráció már elindult a https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/ oldalon. Akcióddal egészen 2020. november 10-ig csatlakozhatsz.

Az alábbi 5 kategóriába várják a jelentkezőket:

  • Államigazgatási szerv, hatóság
  • Egyesület/civil szervezet
  • Gazdálkodó/ipari szervezet
  • Oktatási intézmény
  • Magánszemély

Akcióötlet lehet pl. információs kampány, rendezvény, kiállítás, bemutató, workshop vagy bármilyen más kreatív tevékenység.

Ha nincs még saját ötleted, böngészd át az előző években megvalósult akciókat a kampány oldalán.

A beérkezett akcióötletek közül minden kategóriában kiválasztásra kerülnek a szakmailag legjobbnak ítélt tervek. A legjobb hazai akciókat felterjesztik a brüsszeli Európai Hulladékcsökkentési Hét díjra. Ha versenybe szállsz a díjért, regisztráció során mindenképpen jelöld ezt a szándékodat!

Az előző évekhez hasonlóan természetesen a Zöld Matek oldallal mi is csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Hamarosan regisztrálunk és november második felében itt is a láthatatlan hulladékról szóló tartalmat találsz majd. 🙂

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét az egyik legnagyobb őszi esemény a szemléletformálásban. Ezért most két olyan játék készült, amivel már most az őszre hangolódhattok. Kattints a képre és nyomtasd ki a nagyobbaknak szóló letölthető sudokut:

A képre kattintva elindul az őszi faleveleket párosító memória játék. Vigyázz, nagyon meg kell figyelni a képeket!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!