Folytatjuk utunkat az élelmiszerekkel, hogy megismerjük a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.

Az előző bejegyzésben az elsődleges termelésben keletkező hulladékokról volt szó. Ezt követően az élelmiszer újra útra kel, és a raktárakból a feldolgozás helyére utazik. A szállítmány egy része az utazás alatt sajnos újra megromolhat a nem megfelelő körülmények miatt.

Mi történik a feldolgozás során?

Ebben a szakaszban a termékek egy újabb válogatási folyamaton esnek át:

  • a fogyasztók által elvárt kifogástalan minőség érdekében a kicsit csúnyácska, nem szabályos alakú és méretű terméket sokszor már nem is veszik át a termelőtől
  • rengeteg fogyasztásra alkalmas élelmiszer kerül kidobásra azért, mert a gyártósoron megsérül és a csomagológép már nem tudja kezelni
  • veszteséget jelent a csövekben, tartályokban maradó élelmiszermennyiség is

Amikor az átválogatott nyers élelmiszerből feldolgozott élelmiszer pl. konzerv, zöldség- vagy gyümölcslé készül, a szeletelés, hámozás és hőkezelés alatt egy része hulladékká válik.

A feldolgozási folyamat végén újabb élelmiszerek akadhatnak fenn a szűrőn ezek fogyaszthatók lennének, csak a csomagolás közben vagy a csomagoláson történt valamilyen hiba. A gyártók ezeket a termékeket sok esetben inkább nem értékesítik, mert nem akarnak csalódást okozni a vásárlóknak.

Az Európai Unió országaiban a feldolgozás folyamatában keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 19%-a.

Az élelmiszerek forma szerinti átválogatásáról és a külsőre nem tökéletes termékek hulladékká válásának megelőzéséről szól a kicsiknek készült legújabb online válogatós játék. Kattints a képre és válogassatok forma szerint:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!