Folytatjuk utunkat az élelmiszerekkel, hogy megismerjük a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.
A betakarítás, tárolás és feldolgozás után az élelmiszer újra útra kel, hogy eljusson a kereskedőkhöz. A szállítmány egy része az utazás alatt sajnos újra megromolhat a nem megfelelő körülmények miatt.
Mi történik a kereskedőknél?
A kereskedőknek nincs könnyű dolguk, hiszen biztosítaniuk kell, hogy a betérő vásárlóknak mindig legyen elég termék a polcokon, de ne legyen túl sok áru, ami megromolhat.
Ebben a szakaszban két fő oka van az élelmiszerhulladék keletkezésének:
- túlkészletezés: ha túl sokat rendelnek valamiből, felesleg keletkezik, ami könnyedén hulladékként végezheti
- helytelen tárolás: a nem megfelelő tárolási körülmények (például egy elromlott hűtőberendezés) miatt az élelmiszerek romlásnak indulhatnak, ami szintén élelmiszerhulladékkal jár
A boltokban gyakori akciók is veszélyeket rejtenek: az árleszállítások és az „egyet fizet, kettőt kap” lehetőségek arra ösztönzik a vásárlókat, hogy olyan termékeket is megvegyenek, amire nincs szükségük, illetve többet vegyenek, mint amit reálisan a lejárati időn belül el tudnak fogyasztani.
Az Európai Unió országaiban a kereskedelemben keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 5%-a.