Folytatjuk utunkat az élelmiszerekkel, hogy megismerjük a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.

A kereskedőktől az élelmiszerkínálat egy része a vendéglátóiparba kerül, ahol újabb hatalmas adag hulladék keletkezik.

Mi történik az éttermekben?

A vendéglátás során ezek a leggyakoribb okai a pazarlásnak:

  • Az adagokat gyakran túlméretezik, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Így viszont jelentős maradék lesz a tányérokon. Ezeket a meghagyott fogásokat később már nem lehet felhasználni.
  • Nehéz megbecsülni előre, hogy hány vendég érkezik egy adott időszakban. Mivel az étterembe érkezők száma nem állandó, így sokszor az ételek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok mennyiségét felülbecsülik, így a maradék megromlik.

Az Európai Unió országaiban a vendéglátóiparban keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 12%-a.

A legújabb, 1. osztályos labirintus is arra biztat, hogy a nem tökéletes formájú terméseket is bátran elfogyaszthatod. Kattints a képre és nyomtasd ki a feladatlapot:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!