Folytatjuk utunkat az élelmiszerekkel, hogy megismerjük a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.
A kereskedőktől az élelmiszerkínálat egy része a vendéglátóiparba kerül, ahol újabb hatalmas adag hulladék keletkezik.
Mi történik az éttermekben?
A vendéglátás során ezek a leggyakoribb okai a pazarlásnak:
- Az adagokat gyakran túlméretezik, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Így viszont jelentős maradék lesz a tányérokon. Ezeket a meghagyott fogásokat később már nem lehet felhasználni.
- Nehéz megbecsülni előre, hogy hány vendég érkezik egy adott időszakban. Mivel az étterembe érkezők száma nem állandó, így sokszor az ételek elkészítéséhez szükséges nyersanyagok mennyiségét felülbecsülik, így a maradék megromlik.
Az Európai Unió országaiban a vendéglátóiparban keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 12%-a.
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!