Elérkeztünk az élelmiszereket kísérő utazás végállomására. Ezen a héten te is megismerhetted a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.
A kereskedőktől az élelmiszerkínálat jelentős része a háztartásokhoz kerül.
Mi történik az otthonunkban?
Sajnos a legtöbb ember otthon is rengeteg élelmiszert pazarol. Amit otthon kidobunk, az már a számunkra is látható hulladék.
Ennek a fő okai:
- sajnos gyakori, hogy túl sok élelmiszert vásárolunk, ami megromlik
- étkezéskor sok maradékot hagyunk a tányéron, ami ezután a kukában végzi
- nem megfelelően tároljuk a hűtőszekrényben a termékeket
- túl sok ételt főzünk és nem gondoskodunk a maradék megfelelő tárolásáról
A legfrissebb kutatási eredmények szerint hazánkban évente 68 kg élelmiszerhulladékot termel egy fő. Ennek közel fele elkerülhető lett volna, vagyis tényleges pazarlás következménye.
Az elkerülhető élelmiszerhulladékok rangsorában:
- helyen, azaz legnagyobb arányban az ételmaradékok szerepeltek. A főtt ételek után
- legtöbbet pékáruból dob ki egy átlagos magyar család,
- helyen szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök,
- helyezettek a tejtermékek,
- helyre pedig az üdítők kerültek.
Számítások szerint ez a pazarlás egy átlagos 4 fős családnak akár 50 ezer forintjába is kerülhet.
Forrás: http://maradeknelkul.hu/
És most figyelj, mert ez igen megdöbbentő adat:
Az Európai Unió országaiban a háztartásokban keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 53%-a.
Nézd csak ezt a képet! A Maradék Nélkül oldalon bemutatják, mennyit is ér egy flakon ketchup. Kattints a képre és nézd meg nagyban: