Elérkeztünk az élelmiszereket kísérő utazás végállomására. Ezen a héten te is megismerhetted a láthatatlan hulladék keletkezésének szakaszait.

A kereskedőktől az élelmiszerkínálat jelentős része a háztartásokhoz kerül.

Mi történik az otthonunkban?

Sajnos a legtöbb ember otthon is rengeteg élelmiszert pazarol. Amit otthon kidobunk, az már a számunkra is látható hulladék.

Ennek a fő okai:

  • sajnos gyakori, hogy túl sok élelmiszert vásárolunk, ami megromlik
  • étkezéskor sok maradékot hagyunk a tányéron, ami ezután a kukában végzi
  • nem megfelelően tároljuk a hűtőszekrényben a termékeket
  • túl sok ételt főzünk és nem gondoskodunk a maradék megfelelő tárolásáról

A legfrissebb kutatási eredmények szerint hazánkban évente 68 kg élelmiszerhulladékot termel egy fő. Ennek közel fele elkerülhető lett volna, vagyis tényleges pazarlás következménye.

Az elkerülhető élelmiszerhulladékok rangsorában:

  1. helyen, azaz legnagyobb arányban az ételmaradékok szerepeltek. A főtt ételek után
  2. legtöbbet pékáruból dob ki egy átlagos magyar család,
  3. helyen szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök,
  4. helyezettek a tejtermékek,
  5. helyre pedig az üdítők kerültek.

Számítások szerint ez a pazarlás egy átlagos 4 fős családnak akár 50 ezer forintjába is kerülhet.

Forrás: http://maradeknelkul.hu/

És most figyelj, mert ez igen megdöbbentő adat:

Az Európai Unió országaiban a háztartásokban keletkezik átlagosan az összes élelmiszerhulladék 53%-a.

Nézd csak ezt a képet! A Maradék Nélkül oldalon bemutatják, mennyit is ér egy flakon ketchup. Kattints a képre és nézd meg nagyban:

A legújabb 2. osztályos labirintus az imént bemutatott hosszú utat idézi fel, amíg a paradicsomból elkészül és az asztalra kerül a ketchup. Kattints a képre és nyomtasd ki a feladatlapot:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!