Alig maradt pár nap a karácsonyi készülődésből, és te még mindig ajándékötleteket keresel? Mutatok pár mesekönyvet, amivel biztosan nem fogsz mellé, ha fontos számodra a környezettudatosság, és ezt a szemléletet szeretnéd átadni gyermekednek is. 

A mesék és gyerekkönyvek megadják neked a lehetőséget arra, hogy kellemes és nyugodt perceket töltsetek együtt, és olvasás után tovább beszélgessetek az éppen szerzett élményeitekről. Ha ez a beszélgetés a természet szeretetéről, környezetünk védelméről és a fenntarthatóságról szól, az csak hab a tortán.

De ki ne szeretne egy kis habot arra a finomságra, ugye? 😀

Jöjjön hát néhány mesekönyv, amit még az utolsó napokban is meg tudsz vásárolni, hogy a karácsonyi csomagok közé kerüljön!

3 éves kortól: Mimó és Csipek kalandjai

Az Európalánta Egyesület élményszerű tanulásra alapozva kreatív figurák segítségével juttatja el a zöld gondolatokat az egészen fiatal gyermekekhez. Mimó és Csipek nem csak két kedves mesefigura, hanem egy komplex környezeti nevelési program főszereplői, akik az ovis korosztálynak tanítják meg, mi mindent tehetünk környezetünk védelméért.

Kattints a négy mesekönyv címére, és részletes könyvajánlókat olvashatsz:

Mimó és Csipek az erdőben: Mimó és Csipek első kirándulása Cserke házáig igazi ismeretszerző túra. Izgalmas túrájukon új barátokat szereznek, akik azt is megtanítják nekik, mit jelent környezetbarátan élni.

Mimó és Csipek a városban: A két barát most a városban keresi a kalandokat, miközben barátaik segítségével megtanulják a hulladékcsökkentés fontos lépéseit, a javítás és az újrahasználat értékét.

Mimó és Csipek – Születésnap újratöltve: Ha elkíséred Mimót, Csipeket és Ficak kutyust erre az izgalmas kalandra, megtudod, miért fontos, hogy mindannyian takarékoskodjunk az energiával.

Mimó és Csipek – Ezt megúsztuk: Egy igazi vízparti sátras kalandra hív most Mimó és Csipek. Ha kíváncsi vagy arra, hová tart a közeli kis patak, és milyen élőlényeket figyelhetsz meg hazai vizeinkben, ebben a könyvben megtalálod a válaszokat!

6 éves kortól: Bolba mesék – A víz

Ez a könyv szokatlan formában szól a gyerekekhez. Amikor kézbe veszed, kezdetben óvatosan forgatod, mint más hasonló mesekönyveket. Aztán használat közben rájössz, hogy ebbe a könyvbe bizony szabad írni, rajzolni, hiszen erre készült.

Kalandozzatok a víz körül Bolbával, a bölcs bagollyal! Hallgassátok meg, mit mesél az öreg barát, majd a mese után tudjatok meg mindent arról, miért kell vigyáznunk erre az erőforrásra. A tanulást játékos feladatok segítik.

Ezen az oldalon egy részletes könyvajánlót is találsz.

10 éves kortól: Geo, a környezettudatos kiskamasz

Kíváncsi vagy, hogyan éli mindennapjait egy vérbeli környezettudatos 13 éves kamaszfiú? Gerendás Olivér, azaz GEO épp a nyári szünet napjait tölti családjával és barátaival. De Geo hétköznapjai különlegesek, hiszen minden apró eseményt áthat a zöld szemlélet.

A könyv főszereplője 13 éves, így az ő életébe bepillantó történetek is ennek a fiatal tizenéves korosztálynak szólnak. Az ő tudásszintjüknek megfelelő szinten tanít a könyv a felelős mindennapokra, környezetünk védelmére.

Olvasd ez itt a részletes könyvajánlót.

Ezek a mesekönyvek izgalmas történetekkel keltik fel a gyerekek érdeklődését a természet védelme iránt. Ennél könnyebb és szórakoztatóbb módja talán nincs is a környezeti nevelésnek.

A sok zöld témakör közül az egyik biztosan nyerő az állatvédelem. Ehhez kapcsolódik a legújabb ovis feladatlap, amelynek segítségével 3 védett állatfajról beszélgethettek, miközben kiegészítitek a rajzokat.

Kattints a képre és nyomtasd ki a feladatlapot:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!