A nyaralás mindig jó móka. De mivel töltsétek az időt a nyári szünet hétköznapjain?

Vannak olyan rövid programok, amik érdekesek, újdonságot jelentenek és valamilyen formában a környezettudatossághoz is kapcsolódnak?

Itt egy kis ötletgyűjtemény, hogyan telhetnek környezettudatosan a nyári szüneti hétköznapok:

 1. Keressetek fel egy közeli tanösvényt és ismerjétek meg a titeket körülvevő élővilágot. Használhatjátok a nemzeti parkok tanösvény-keresőjét.
 2. Utazzatok olyan tömegközlekedési eszközzel, amit még nem próbáltatok ki eddig. Miben különleges a busz, villamos, metró, vonat, a hév, a sikló vagy az erdei kisvasút?
 3. Ha rutinos tömegközlekedők vagytok, akkor pedig próbáljatok ki egy új nulla kibocsátású járművet. (Elő a rollerekkel, deszkákkal, görkorikkal, vagy menjetek lovagolni, csónakázni stb.)
 4. Szedjétek össze az otthon kallódó különleges hulladékokat (pl. rossz mobiltelefonok, elemek, lámpahulladék, használt sütőolaj) és nézzetek utána, hol lehet ezeket leadni a közeletekben. Menjetek együtt a gyűjtőpontra és dobjatok be mindent a saját szelektív edényébe.
 5. Főzzetek maradékokból valami finomat. Nézzétek meg, milyen ételmaradékot kell megmenteni a hulladékká válástól, és keressetek ehhez kreatív recepteket.
 6. Irány a piac és kóstoljatok olyan szezonális zöldséget, gyümölcsöt, amit eddig nem ismertetek.
 7. Keressetek egy közeli „szedd magad” lehetőséget, és az így szedett gyümölcsöt tartósítsátok otthon. Készülhet lekvár, befőtt vagy szörp is.
 8. Kreatívkodjatok otthon: készülhet bevásárlószatyor vagy méhviaszkendő, rovarhotel vagy éppen madáritató.
 9. Tegyetek rendet az otthon egy-egy helyén: szelektáljátok a játékokat, könyveket vagy éppen a ruhákat. Válogassátok ki, melyik továbbadható és keressetek újrahasználati, újrahasznosítási lehetőségeket.

Rövid programokra, közeli helyekre induljatok kerékpárral. Ha nyaraltok éppen és nincs mivel tekerni, egy közeli kerékpárkölcsönző segíthet ezen.

Erről szól a 3. osztályosok rövid online feladatsora, hiszen nyáron sem árt egy kis agytorna. 🙂

Ha külön ablakban szeretnéd látni a feladatot, kattints az alábbi linkekre:

A kerékpárkölcsönzőben – 3. osztály

De akár itt is kitöltheted a tesztet.

Hogyan tudod meg az eredményt?

 • Kattintsd a Küldés gombra
 • görgess kicsit feljebb
 • kattints a Pontszám megtekintése gombra és
 • a külön megnyíló ablakban a jobb felső sarokban már látod is az elért pontszámot, és minden kérdésnél ellenőrizheted a helyes válaszokat.
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!