Az ENSZ minden évben kiválaszt egy olyan fontos témát, ami a társadalom számára értékes, hasznos és fenntartható fejlődésünk lényeges tényezője, majd az egész évet  ennek a témakörnek szenteli. Az éves program fő célja a figyelem felkeltése, ismeretterjesztés és népszerűsítés, továbbá cselekvésre ösztönzés.

2016-ban a hüvelyes növények kerültek a fókuszba. A világszervezet célja, hogy az évszázadok óta fogyasztott tápláló, fenntarthatóan termeszthető és megfizethető hüvelyesek értékeit minél többen megismerjék. A hüvelyesek megkötik a nitrogént, ezzel növelve a talaj termékenységét. Könnyen, olcsón és nagy tömegben termeszthető tápanyagforrások, így jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez.

Jó fehérjeforrások, telítetlen zsírsavakat és rostoknak tartalmaznak és magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Jelentős a fehérjetartalmuk, így önálló fogásként is fogyaszthatók, alkalmasak a hús kiváltására is. A hüvelyes növényekkel változatossá és egészségessé tehetjük étrendünket. Jól használhatók diétás étrendben, és számos betegség megelőzésében és gyógyításában (pl. cukorbetegség, szívkoszorúér-problémák és daganatos megbetegedések) is nagy szerephez jutnak.

Mely növények tartoznak ebbe a csoportba?

Több száz változatuk ismert, a leggyakrabban fogyasztott fajtáik a különféle babok, borsófélék, lencsefélék és a csicseriborsó. Te ismered és fogyasztod őket?

A szöveghez kapcsolódik az 1. osztályosok legújabb feladatlapja:

Zold_matek_feladatok_1osztaly17

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!