2016-ban a hüvelyes növények kerültek a fókuszba. A világszervezet célja, hogy az évszázadok óta fogyasztott tápláló, fenntarthatóan termeszthető és megfizethető hüvelyesek értékeit minél többen megismerjék. A hüvelyesek megkötik a nitrogént, ezzel növelve a talaj termékenységét. Könnyen, olcsón és nagy tömegben termeszthető tápanyagforrások, így jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez.
Jó fehérjeforrások, telítetlen zsírsavakat és rostoknak tartalmaznak és magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Jelentős a fehérjetartalmuk, így önálló fogásként is fogyaszthatók, alkalmasak a hús kiváltására is. A hüvelyes növényekkel változatossá és egészségessé tehetjük étrendünket. Jól használhatók diétás étrendben, és számos betegség megelőzésében és gyógyításában (pl. cukorbetegség, szívkoszorúér-problémák és daganatos megbetegedések) is nagy szerephez jutnak.
Mely növények tartoznak ebbe a csoportba?
Több száz változatuk ismert, a leggyakrabban fogyasztott fajtáik a különféle babok, borsófélék, lencsefélék és a csicseriborsó. Te ismered és fogyasztod őket?
A szöveghez kapcsolódik az 1. osztályosok legújabb feladatlapja: