Közeledik a Húsvét!

Sok családban ez az ünnep is együtt jár a rengeteg édességgel és apró ajándékokkal. Ha találtál már nyáron el nem fogyasztott húsvéti csokinyuszikat a konyhaszekrényben, és gyűjtögetted már a lakásban mindenhol felfedezhető apró műanyag játékokat (ilyenkor inkább kacatokat) egy kupacba, hogy legalább zsákbamacska meglepetésként még egyszer hasznosítsák őket pl. az oviban, akkor te is tudod, mi az a „túl sok”.

Természetesen kell az ünnepi hangulat és az apró meglepetések, és fontos a hagyományok ápolása!

Most ahhoz szeretnénk néhány ötletet adni, hogyan teheted otthon kicsit zöldebbé, fenntarthatóbbá a Húsvétot:

  1. Bevásárlás: Tervezd meg, mit fogtok csinálni a hosszú hétvégén. Elutaztok vagy vendégeket vártok? Így már egy alaposan átgondolt bevásárlólistával indulhatsz a boltba. Keresd a helyi és szezonális termékeket, a természetes alapanyagokat és kerüld a felesleges csomagolást.
  2. Tojások: Figyelj arra, hogy jó minőségű, fenntartható gazdálkodásból származó tojásokat vásárolj. Honnan fogod tudni, melyiket válaszd? A Felelős Gasztrohős „Mutasd a tojásod!” című idei kampánya ebben a segítségedre lehet. Kerüld a 3-as számmal kezdődő jelölést a tojásokon!
  3. Tojásfestés: Itt is használhatod a természet kincseit. Nem kell vegyszeres tojásfesték és díszítő matricákra sem lesz szükséged. Meseszép hímes tojásokat készíthetsz vöröshagyma, cékla (rózsaszín és piros), citromhéj, répa (citrom), zöldhagyma, paprika (narancs), spenót, petrezselyem vagy csalán (zöld), vöröskáposzta vagy áfonya (kék és lila), vagy fekete tea (barna) segítségével. Ha a tojást ügyesen kifújod, akkor több évig is díszítheti az otthonodat.
  4. Dekoráció: Műanyag díszek helyett vidd a természetet a szobába! Már gyönyörű hagymás virágokat tehetsz az asztalra és az ablakba, egy kis vágott zölddel töltheted meg a tojásgyűjtő kosárkát. Keresd elő a korábbi években készített díszeket és azokat is használd újra.
  5. Csemegék: Aszalt gyümölcsök, házi kekszek, turmixok és szeletelt friss gyümölcsök és zöldségek kerüljenek az asztalra. Ha édességet veszel, válaszd a minőségi csokoládét! Inkább kevesebb édességet találjanak a gyerekek, de az igazán finom csemege maradék nélkül el is fog fogyni.
  6. Apró meglepetések: A csoki-cukorhalom egy részét kiválthatod kisebb, maradandó és hasznos ajándékokkal. Gondolkodj, gyermekednek mire van szüksége és mi az, aminek örül majd és tényleg használni fogja. Kell egy pár hajgumi? Új színes ceruzák? Gyurma vagy festék, hogy alkothasson? A Húsvét jó alkalom az ehhez hasonló apróságok beszerzésére.
  7. Programok: Végre szép idő van, hosszú órákat tölthettek a szabadban. Tervezzetek gyalogtúrát, állatkert-látogatást, üljetek kerékpárra vagy fedezzetek fel egy tanösvényt! A húsvéti kirándulás sok családban hagyomány, legyen nálatok is az egyik legjobb családi élmény!
  8. Nyuszi és társai: Az elmúlt években már sokat hallani arról, hogy nem szabad élő állatot venni húsvétkor csak azért, mert aranyos. A felelős háziállattartás sokszor nem jár együtt a hirtelen ajándékozási ötlettel. Inkább látogassatok el egy állatsimogatóba, egy állatkertbe vagy a közeli tanyához és ismerjétek meg, hogyan élnek valójában a tanyasi állatok!
  9. Hagyományok: Ehhez az ünnepünkhöz igen sok vallási és népi hagyomány kapcsolódik. Fontos, hogy ezeket a gyerekek is ismerjék meg. Akkor is tudják, mi az a böjt, ha a család nem vallásos. Bár már a legtöbb helyen nem divat a locsolkodás, legalább a szűk családi-baráti körben érdemes ezt a hagyományt is ápolni.
  10. Vendéglátás: Ne a roskadásig terített asztalról szóljon ez a hosszú hétvége. Fontos a sonka, a tojás, a kalács és a locsolkodóknak készülő finom falatok is. De készíts annyit, amennyi várhatóan el is fog fogyni. A maradékot pedig használd fel újabb ételek alapanyagaként és kerüld az élelmiszer-hulladékot!

Természetesen a legújabb feladatlap is ehhez az ünnephez kapcsolódik. Kattints a képre és nyomtasd ki a 4. osztályosok feladatát!

Zold_matek_feladatok_4osztaly22

Save

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!