Merre indulj, amikor a tavaszi kirándulásokat tervezed?

Magyarországon ma összesen 2079 db védett terület található. Ezek közül 307 országos és 1772 helyi jelentőségű védett természeti terület.

Mi minden tartozik ezek közé?

  • Valószínűleg neked is a nemzeti parkok jutnak eszedbe először. Igen, ezek a legnagyobb védett területek. Ma 10 nemzeti parkunk van. Te hányat tudsz felsorolni?
  • 39 tájvédelmi körzetünk is van, ezek jellegzetes természeti, tájképi adottságú nagy, általában összefüggő területek. Talán ezek közül is ismersz néhányat. Ide tartozik pl. a Budai Tájvédelmi Körzet, a Gödöllői Dombság, a Somló, a Vértes stb.
  • A kisebb jellegzetes, különleges természeti értékekben gazdag terültek a természetvédelmi területek. Hazánkban 170 ilyen védett terület található, köztük pl. az Alcsúti Arborétum, a Debreceni Nagyerdő, a Gellérthegy és a Hévizi-tó. Ide tartoznak a védett lápok, szikes tavak is.
  • A fenti három csoporton kívül még van 88 olyan egyedi természeti emlék, képződmény is, amelyek országos jelentőségűek. Ez lehet pl. védett forrás, víznyelő, kunhalom vagy földvár.
  • Az 1772 helyi jelentőségű védett természeti terület között is vannak nagyobb természetvédelmi területek vagy kisebb természeti emlékek. Így kaphat védelmet pl. egy halastó, egy fasor, egy különleges fa, egy kaptárkő vagy egy park.

Fedezd fel hazánk védett természeti területeit!

Érdekes, hogy a barlangokat nem a természetvédelmi területek, hanem a növények és az állatok mellett a védett természeti értékek közé sorolják. Ma 4146 barlang védett hazánkban, ebből 146 fokozottan védett.

A termeszetvedelem.hu oldalán megtalálod a védett természeti területek listáit. Válogass az országos és helyi lehetséges célpontok között!

(Adatok forrása: Központi Statisztikai Hivatal)

Az új matek feladatlap 1. osztályosoknak készült. Kattints a képre és nyomtasd ki!
Zold_matek_feladatok_1osztaly24
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!