Sajnos még akkor is bőven keletkezik hulladék, ha az ünnepi készülődés alatt végig kerültük a pazarlást és túlcsomagolást. Hogyan legyünk úrrá az ajándékozás utáni hulladékhegyen?
Nézzük át a használt csomagolóanyagokat és válogassuk ki azokat (tasakok, masnik, díszdobozok stb.), amiket még fel tudunk használni később. A többi papírt gyűjtsük össze szelektíven és később pl. iskolai papírgyűjtésen váljunk meg a csomagtól.
Ha egy-egy fogásból túl sok maradt és nem akarjuk napokig ugyanazt enni, akkor fagyasszuk le kisebb adagokban. Nagyon jól fog esni pár hét múlva a finom falat.
Ha az étel nem fagyasztható, mert elveszítené ízét vagy állagát, akkor kínáljuk meg ismerőseinket. Hátha a szomszédok, barátok nem ugyanazt főzték és szívesen esznek az általunk készített fogásokból.
A kisebb ételmaradékok se kerüljenek rögtön a kukába. Újra finom, friss ételt készíthetünk belőlük. Az internetet böngészve rengeteg ötletet szerezhetünk a karácsonyi maradékok (pl. sült hús, száraz sütemény, piskóta) felhasználására.
És mi legyen a karácsonyfával, ha vágott fenyőt vásároltunk? Több lehetőségünk van a hasznosítására:
– Bár nem egyszerű, de lehet házilag komposztálni. Több odafigyelést igényel (apróra kell vágni, földdel és növényi hulladékkal rétegezni, locsolni), de megoldható.
– Hasznosíthatjuk otthon fűtőanyagként is és jó kerti talajtakaró.
– Nézzünk utána, hogy a településünkön hol és mikor gyűjtik be a fákat. Egyes helyeken komposztálják a fákat, talajtakaróként vagy bútoranyagként hasznosítják, máshol égetik. Utóbbi esetben különösen fontos, hogy minden díszt szedjünk le a fáról és csak úgy tegyük ki a központi gyűjtőhelyre!
A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült: