Karácsonykor végre együtt a nagy család. Ezzel együtt eljön a nagy lakomák ideje. Hogy kapcsolódik a sütés-főzés a környezettudatos szemlélethez? Környezetünknek és szervezetünknek sem mindegy, hogy mit készítünk, miből és hogyan. Íme néhány konyhai öko-tanács az ünnepekre:

  • Jól megtervezett karácsonyi menü: Nem az a cél, hogy minden tipikusan karácsonyi étel az asztalra kerüljön. Írjuk össze, melyik napon hány vendégünk lesz, milyen típusú ételeket tudunk tálalni ennyi személynek. Készítsünk pontos bevásárlólistát. A tartós élelmiszereket vegyük meg a nagy karácsonyi roham előtt és csak azok a dolgok maradjanak az utolsó napokra, amit valóban frissen kell felhasználni. Természetesen most is törekedjünk a csomagolás minimalizálására.
  • Egészséges ételek: Még van idő arra, hogy az internetet böngészve csupa finom, alkalomhoz illő és egészséges étel receptje kerüljön fel a karácsonyi menüre. Legyünk bátrak és térjünk el a megszokott, nehéz ételektől. Nyugodtan főzzünk töltött káposztát és süssünk bejglit, ha szereti a család. De mellette tálalhatunk halat, zöldségeket és gyümölcssalátát, finom és egészséges magvakat.
  • Alapanyagok: Használjunk fel hazai, lehetőleg helyi termékeket, vegyszermentes növényeket, tanyasi állatok húsát, hazai halfajtákat. A déli gyümölcsök helyett vegyünk hazai almát, körtét, diót vagy sütőtököt.
  • Takarékoskodjunk az energiával: Jó időbeosztással és tervezéssel energiát spórolhatunk. Egy-egy nagyobb vendéglátás maximálisan megdolgoztatja a konyhai elektromos készülékeket. Keressünk főzés nélküli recepteket, készítsünk hűtés nélkül tárolható süteményeket. Használjuk ki a téli hideget és a hűtő helyett tároljuk az ablakban, erkélyen az ételeket.
  • Sütés-főzés könnyedén: Vigyázzunk magunkra és takarékoskodjunk saját energiánkkal is! Kezdjük el időben a sütést-főzést, hogy az ünnep estéjén ne teljesen kimerülve üljünk le a terített asztalhoz. Legyen a konyhai munka is közös élmény, töltsük ezt az időt is a gyerekekkel. Csuda vicces, de ugyanolyan finom mézeskalácsokat készíthetünk közösen. Ne akarjunk görcsösen tökéletesek lenni. Az ünnep lényege az együtt töltött idő, a figyelem és a közös élmények. Szinte mindegy, hogy eközben milyen ételek kerülnek az asztalra. Ha el merjük engedni a fogyasztói társadalom által generált igényeket, akkor családunknak és a környezetnek is jót teszünk

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 7. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_7osztaly3
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!