A Mikulás rénszarvasai már pihenhetnek. Nekünk azonban egyre több a tennivalónk a karácsony közeledtével. A következő napok bejegyzéseivel szeretnénk ezt az ünnepet is zöldebbé tenni.

A környezetvédelem egyik fő eleme a tudatosság. Az alapos, átgondolt felkészülés segít abban, hogy az ünnep időszakában is óvjuk környezetünket. Időben álljunk neki a tervezésnek. Hogyan készüljünk fel?

  • Ellenőrizzük időben a karácsonyi ünnepi díszítéseket. Írjunk listát: milyen új díszítést szeretnénk, mit kell megjavítani, beszerezni?
  • Újabb lista: Kinek mit szeretnénk ajándékozni? Mennyi idő elkészíteni, beszerezni? A leggyakorlottabbak egész évben gyűjtik az ötleteket, néhányan be is szerzik az ajándékokat. A saját készítésű meglepetések elkészítése is időt vesz igénybe.
  • Mi lesz az ünnepi menetrend? Kit látogatunk meg? Kiket látunk vendégül? Lesz-e pihenőnap az ünnepek alatt?
  • Hogy osztjuk meg a feladatokat a családon belül? Miben segíthetnek a gyerekek? Hogyan valósítsuk meg minden tervünket úgy, hogy a kicsi gyerekek ne vegyék észre az előkészületeket?
  • Milyen családi és egyéb (pl. óvodai, iskolai) programok várhatóak az ünnepek előtti hetekben? Ha nem látjuk előre az időbeosztást, gyakran kell újraterveznünk a napi feladatokat.

Ha szervezetten, tisztán látjuk a feladatokat, akkor elkerülhetjük az ünnepet megelőző vásárlási őrületet és a felesleges pénzköltést. Lesz időnk a különböző megoldások közül a környezetvédelem szempontjait is szem előtt tartva választani. Így az ünnep időszaka alatt sem pazarlunk, szemetelünk.

Ti hogyan készültök fel az ünnepre? Vannak bevált szokások, megoldások?

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak3
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!