Elérkeztünk a hulladékpiramis aljára: a hulladéklerakás (deponálás) során a maradék, nem hasznosított hulladékot egy jól szigetelt területen lerakják. A modern környezetvédelmi előírásoknak a hazai hulladéklerakók nagy része nem felelt meg. Ezeket a lerakókat ártalmatlanítani (rekultiválni) kellett, de a hulladékok jelentős része még évtizedekkel később is változatlan formában ott van a föld alatt.

A fő cél az, hogy erre a szintre a hulladék töredék része jusson el. Azonban ma hazánkban ez az első számú megoldás: a hulladék 67%-a még mindig a lerakókba kerül.

Ennek az aránynak a csökkentésében kiemelkedő szerepe van a háztartásoknak. Ha otthon figyelünk arra, hogy minél kevesebb hulladékunk legyen és a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtük, akkor jelentősen csökkenhet a begyűjtött háztartási hulladék mennyisége.

Van azonban még egy ennél súlyosabb probléma is: az illegális hulladéklerakás. Az emberek egy része még a hulladék elszállításáért sem hajlandó fizetni. Egyre több szeméthegy van hazánban, amelyek a közvetlen környezetre veszélyt jelentenek. Ha ilyen terület van a környezetünkben, mindenképp értesíteni kell a hatóságokat. Sajnos az emberek hajlamosak arra, hogy ahol szemétkupacot látnak, oda a saját hulladékukat is lerakják. Az így növekvő szeméthegyeket már egyre nehezebb megszüntetni.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_3osztaly2
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!