A Zöld Hősök sorozat egyik korábbi cikkében már bemutattuk egy igazi zöld óvoda életét. A Kispesti Bóbita Óvodával készült interjú során olvastuk azokat az írásokat, amelyek ennek az óvodának a környezeti nevelési gyakorlatát mutatták be részletesen. Ezek a cikkek a ma már nem létező Ma & Holnap magazin Zöldike rovatában jelentek meg. Úgy gondoljuk, hogy ez a cikksorozat még ma is különös értéket képvisel, ezért arra kértük Birszán Zsoltné óvodapedagógust, a rovat volt szerkesztőjét, hogy meséljen nekünk a Zöldike rovatról!

Hogyan fordultál a környezeti neveléshez, mint kiemelt téma a pedagógusi munkádban?

Mindig is kedveltem a környezeti nevelést. Szeretem a természetet és az épített környezetre is odafigyelek. Azt gondolom, az óvodapedagógusoknak egy fontos küldetésük a környezettel való harmonikus együttélés alapozása az óvodáskorban. Ezt erősítette meg bennem egy kedves volt vezetőm, Acsai Gézáné, aki szinte mentorom volt ebben. Intézményünk megalakulása óta kiemelt területünk a környezeti nevelés, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy ebben a témában szerezzem meg a diplomámat is. Rendkívül sok hasznos továbbképzésen vettem részt a környezeti nevelés területén, melyet folyamatosan hasznosítottam mind saját, mind az óvodám számára.

Milyen céllal és hogyan indult el a Zöldike rovat?

A Green-expón figyeltünk fel kolléganőmmel, Hegedűs Anikóval a Ma & Holnap c. újságra. A lap a fenntartható fejlődés szakfolyóirata volt (2012-ben megszűnt). A fenntartható fejlődés kifejezés keltette fel az érdeklődésemet először az újság standjánál. Ezzel a fogalommal, gyakorlati megvalósításával Agostyánban – a Természetes Életmód Alapítvány öko falujában, egy továbbképzésen ismerkedtem meg. A fenntartható fejlődés fogalma még ma is több ember számára ismeretlen, viszont a mi óvodai programunk egyik alapja. Legegyszerűbben Mahatma Gandhi fogalmazott: „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.” Visszatérve a találkozásra – gyümölcsöző találkozás volt a lap főszerkesztőjével, akitől kis támogatást kértünk a környezeti programjaink megvalósításához. Ő ajánlotta fel, hogy írjunk egy cikket a programjainkról, arról, hogy mi az óvodában mit teszünk a környezeti nevelésünk sikeréért, a fenntartható fejlődésért. Az első cikket ketten állítottuk össze Benkőné Sipos Erikával. (Harmóniában önmagunkkal és a környezettel). A cikk olyan jól sikerült, hogy az akkori főszerkesztő, Skodnik Kinga felajánlotta, legyen egy állandó rovat, melyben részletesen írunk az óvodai környezeti programjainkról. Így született meg a Zöldike rovat, mely egy kedves kismadárról kapta a nevét. Nagy örömmel szerkesztettem, több kolléganőm is publikált cikkeket velem együtt (Benkőné Sipos Erika, Hegedűs Anikó, Czaltik Ilona, Pusztai Péterné). Az újságban az intézményünk bemutatásán túl, kerületünk többi „zöld” óvodái is bemutatkozhattak, (Gyöngykagyló, Szivárvány, Zöld Ágacska, Hársfa). Sőt még egy ökoiskola – a Vass Lajos ökoiskola is szerepelt. Ennek az iskolának szinte az „előszobája” vagyunk a környezeti nevelésben.

Miről és kiknek írtatok szerzőtársaiddal?

Az újságcikkeket tematikusan szerkesztettük, a szerkesztőség útmutatása alapján, minden évszakban más témában (Víz, Föld, Állatok, Civil zöld szervezetek stb.). A lapnak egy évben négy száma jelent meg. Közös szándékunk volt a rovat beindításával, hogy a szülők és a nagyközönség is megismerje az óvodás korú gyermekek gyakorlati tevékenységeit a környezeti nevelésünkben. Ezért közérthetően, főleg a programok gyakorlati sajátosságait, körültekintő szervezéseit mutattuk be. Másrészt több továbbképzésen hallottam, mennyire fontos a kapcsolatok építése ebben a munkában, hisz a mai anyagi forráshiányos világban nem elhanyagolandó, hogy támogatókra, partnerekre van szükség a céljaink eléréséhez. Azt gondolom, a célunkat elértük, hisz számtalan új partnert, kapcsolatot sikerült megnyernünk a cikkeink nyomán. (ZOHE – Zöld Óvoda Hálózat Egyesület, Önkéntes Alapítvány, Vodafone, Tiszta Vízért Alapítvány, Kontakt Rádió, MME, ReCity Magazin, Elveszett Állatok Alapítványa, Dr. Náday Magda, Zöld Matek). Szorosabb lett a kapcsolat más kerületi zöld óvodákkal és a mellettünk lévő ökoiskolával is.

S hogy miről szóltak a cikkeink?

  • A kisgyermekek környezeti neveléséről, gyakorlati megvalósításokról, arról, hogy milyen sokrétű körültekintést kíván egy jó kis „zöldprogramos” nap megszervezése, például egy Föld–napi ünneplés, amikor a gyermekek egy kis tő virágot hoznak és elültetik a kertbe, majd folyamatosan maguk viselnek gondot arra a kis palántára.
  • Arról, hogy mennyire tudatosan, játékba ágyazott ismeretszerzéssel épülnek fel a környezeti ünnepeink, a Madarak és Fák Napja, az Állatok Napja, a Víz Világnapja, illetve egy új projekt keretében a Kézmosás Világnapja is. Az ünnepekre fontos az érzelmi ráhangolódás, a saját élmények, hisz az óvodás gyermek leginkább az érzelmein keresztül motiválható. A kötődés ott kezdődhet, hogy megismeri az állat, növény nevét, megismeri jellemzőit, gondozza és azt mondja: „Gyere anyu, megmutatom a muskátlim!” A programokra a szülőkkel közösen készülünk, mert nagyon fontos és elengedhetetlen a családi együttműködés a sikeres megvalósítás érdekében.
  • Írtunk egy-egy sikeres pályázat létrejöttéről pl. a park létesítéséről – melyet egy kertészmérnök apuka bevonásával terveztünk és a szülők aktív részvételével valósítottunk meg „Bóbita Bóbita épít” címmel. Vagy az óvoda épület új homlokzat festéséről, (A Bóbita születésnapi új ruhája) mely egy szélesebb körű összefogásnak köszönhető (szülők – kispesti Önkormányzat – óvoda dolgozói).
  • Egy-egy jól sikerült élménydús kirándulásról, Tropicariumi látogatásról, Domony völgyi kirándulásról – az őshonos állatok megfigyeléséről, a Magyar Hajózási Vállalat által felajánlott Budapesti sétahajózásról – melyen az épített környezettel ismerkedhettek a gyerekek.
  • Cikket írtunk még a környezettudatos életmód szokásairól a mindennapokban (komposztálás, vízgyűjtés, növénygondozás, a környezet tisztaságának esztétikájának megőrzéséről) és a különböző hagyományos intézményi versenyeinkről (Aranykanna Díj – Zöld növények esztétikája a különböző csoportokban, Legesztétikusabb Csoportszoba Díj, Legszebb Kiskert Díj – ezt a Föld Napja után rendezzük az összes csoport részvételével). Ezek a díjak is mind a környezet esztétikájának fejlesztését szolgálják.

Íme egy csokorban a rovat cikkei:

Ha valaki kíváncsi lett, most hogyan juthat hozzá a teljes cikkekhez?

A cikkeink természetesen bekötve a saját pedagógiai könyvtárunkban megtalálhatók, illetve a honlapunkon is elérhetők lesznek újra az oldal átalakítása után.

Meddig tartott a Zöldike és van-e lehetőséged más helyeken megosztani az újabb tapasztalataitokat? Hol követhetik az óvoda életét az érdeklődők?

Mint említettem, sajnos a Ma & Holnap című lap 2012-ben megszűnt, így ez a lehetőség, mint publikációs tér, már nem áll rendelkezésünkre. De mindig kerestük és keressük a lehetőséget arra, hogy a gyakorlati jó tapasztalatokat megosszuk széles körben. Többször nyilatkoztunk a helyi Kispest TV-ben. 2011-ben a Kontakt Rádió Oxygén c. műsorában adtam interjút a környezeti nevelésünkről – a műsor szerkesztője Egry Veronika is a cikkek alapján keresett meg. Nagyon sok lehetőséget biztosított számunkra ez a rovat. Folyamatosan erősödtek régi kapcsolataink a szülőkkel, civil szervezetekkel, az önkormányzattal. Az új kapcsolatok bővülésére is volt és van mód, pl. ebben a tanévben – vezetőnk javaslatára – meghívtuk a mellettünk lévő Eszterlánc Bölcsőde vezetőjét, gondozónőit egy nyílt napra a kiscsoportomba a Víz Világnapjára. Nagyon tetszett nekik a bemutató, melyen vízzel kapcsolatos játékok, gyakorlati megvalósítások szerepeltek. Felajánlottuk nekik segítségünket a környezetüket szépítő munkájukhoz, a szülők aktívabb bevonásához. Ezt nagy örömmel fogadták és inspirációnkra ők is részt vesznek a minden évben meghirdetett kerületi „Szebb Kispesti Környezetért” című pályázaton. Sikereinket bizonyítják, hogy hosszú évek óta az első helyezést éri el óvodánk, vagy a külön-díjat hozzuk el ezen a kerületi pályázaton – melyet 2002 óta önállóan írok. Természetesen a megvalósításban óvodánk minden dolgozója aktívan részt vesz. További céljaink közt szerepel egy bölcsőde – óvoda – iskola közötti, felmenő rendszerű kapcsolat. Ez egy közös gondolkodás és együttműködés lehetőségét jelentheti a gyermekek környezeti nevelésében. Ezt a legújabb pályázatunkban meg is fogalmaztunk. Reméljük idén is sikeresek leszünk, az ott leírt projekteket, innovációkat megvalósíthatjuk az önkormányzat és partnereink segítségével.

Végül szeretném megköszönni, hogy a Zöld Matek lehetővé tette magam és óvodám számára a bemutatkozást, illetve köszönöm Doró Viktóriának – a ReCity Magazin főszerkesztőjének – kedves régi partnerünk az ajánlását!

Köszönjük a beszélgetést!

A mai feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak29

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!