Öko, bio, natúr, reform, vega, slow food, low carb… ugye milyen sokféle kifejezéssel találkozunk a mindennapokban? De mi az, ami a valódi értéket jelenti? Erről és a Magyar Biokultúra Szövetség sokrétű tevékenységéről beszélgettünk a szervezet koordinátorával, Szlovicsák Katalinnal.

Milyen céllal jött létre a Magyar Biokultúra Szövetség és mik a fő tevékenységei?

A Szövetség fő üzenete már 1983-ban, a megalakuláskor megfogalmazódott: „a biogazdálkodók, egészségvédők és környezetkímélők szövetsége”. Ekkor még klubként működött és azok az emberek jöttek össze beszélgetni, eszmét cserélni, akik a bevett üzemszerű műtrágyás, vegyszeres termelés és iparszerű állattartás helyett valami más módszerben látták a jövőt. Tapasztalatokat, kiadványokat, tudást cseréltek kiskertesek és termelők. A szervezeti felépítés azóta megváltozott, a Magyar Biokultúra Szövetség jelenleg ernyőszervezetként fogja össze 12 tagegyesületének tevékenységét.
Az eredeti kiskertes és egészségvédő irányvonal mind a mai napig megmaradt. Kiadványokat, cikkeket írunk az ökotermékekről, az ökogazdálkodásról a nagyközönségnek, kiskerteseknek, balkonkertészeknek, háziasszonyoknak.
A népszerűsítés és ismeretterjesztés mellett az ökológiai árutermelőkre is kiterjed tevékenységünk. A Minisztériumban vagy az Európai Unióban törvényhozáskor mindig hallatjuk a hangunkat azért, hogy a magyar biogazdák érdekei érvényesüljenek.
Tagszervezeteink tagságának és az érdeklődőknek minden hónapban küldünk Biokultúra Hírlevelet, ami 3 havonta kiegészül egy „bio házi praktikákat” tartalmazó életmód melléklettel, Évszakok címmel. Kiadványaink, a Hírlevél és az Évszakok is elektronikus vagy e-book formában bárki számára ingyen elérhetőek.
Rendezvényeket is szervezünk, ahol az ökotermékek kapnak főszerepet. Gyakorlatilag minden lehetőséget megragadunk, más civil szervezetek rendezvényeire is mindig elmegyünk, ha valahogyan az ökogazdálkodást be tudjuk csempészni a programba. Előadásokat, workshopokat, kiskerti tanácsadást tartunk ilyenkor a rendezvény jellegétől függően.
A Szövetség szervezi Magyarország egyetlen ellenőrzött, igazi biopiacát, Biokultúra Ökopiac néven.
Minden évben díjazzuk a legjobb ökotermékeket, és minden második évben azokat, akik a legtöbbet teszik a magyar ökogazdálkodás fejlődésért. Az „Év Bioterméke” verseny Közönségdíjához kapcsolódó kóstoltatás minden évben nyilvános esemény, bárki eljöhet és leadhatja szavazatát a „tesztelés” után a termékre, ami összhatásában elnyerte a tetszését. Ebben az évben szeptember 10-én lesz a Biobúcsú rendezvényen a kóstoltatás. Várunk mindenkit szeretettel egy kis ökotermék ízlelésre!

Mi számít bioterméknek? Hogyan lehet eligazodni a sok fogalom között?

Magyarországon a bio a legelterjedtebb, de hivatalosan elsősorban az öko szócskát tesszük azon termékek elé, „amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő”.
A bio szót sajnos ma sokmindenre használják, ahogy az egészséges jelzőt is lelkiismeret-furdalás nélkül ráaggatják egy csomó termékre.
A fogyasztók sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy az ökotermékek nem a laborvizsgálatok után kapnak egy nagy pecsétet, hogy na ez BIO! Nem a végtermék ellenőrzéséről van szó. Az egész termelési, előállítási folyamatot szabályozzák, a gazdáknak extra kötelezettségeket kell teljesíteniük, mint pl. vetésforgó vagy, hogy ha ökoállattartásra adjuk a fejünket, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő legelő, kapirgáló, dagonyázó helyekről is. Nem elég, ha elhagyjuk a vegyszerek használatát, ez csak egy része annak a szabályrendszernek, aminek a betartását aztán az ellenőrző szervezet vizsgálja.
Gyakran van fogalomzavar a natúr, reform, vega, slow food, low carb és egyéb kifejezések között is. A zavar onnan ered, hogy ezeket nem védi semmiféle jogszabály, gyakorlatilag bárki hívhat natúrnak egy terméket, ezzel a kis szócskával keltve pozitív érzetet a vásárlóban.

Hol vásároljunk, milyen jelzést keressünk, ha biztosan bioterméket szeretnénk fogyasztani?

Az ökotermékeket ellenőrző szervezet tanúsítja. Ha a termék előállítása megfelelt a szabályoknak, erről egy hivatalos tanúsítványt kap a termelő, előállító és az áruját ökotermékként értékesítheti. Friss zöldségek és gyümölcsök vagy tőkehúsok esetében, amiket nem csomagolnak, a tanúsítvány elkérése a biztos módszer. Ha ezt nem tudja a gazda vagy árus hirtelen előkapni vagy azt sem tudja, miről beszélünk, akkor az árut nem nevezhetjük ökoterméknek.
Az ellenőrző szervezet honlapján is van egy tanúsítvány kereső alkalmazás, ahol név szerint rá lehet keresni gazdákra. Ez otthon jó móka, utánakeresni a kajának, amit vettünk, de a gyakorlatban a piaci kiskosarunkban nem lapul egy tablet, amin sikerrel futtathatjuk a programot. A tanúsítványon tételesen fel van sorolva, hogy milyen zöldség, gyümölcs kultúrákkal vagy állatfajokkal lépett be a gazda. Ha a piacon az árus marhapárizsit kínál meg parázs krumplit és a tanúsítványon szerepel a szarvasmarha és annak feldolgozott termékei, de a burgonya nem, akkor megint gyanús, hogy a zöldséget nem öko módon termesztette.

[easingslider id=”2990″]

A Biokultúra Ökopiacon minden élelmiszer árus csak ellenőrzött ökoterméket kínál, oda érdemes ellátogatni és körbenézni. Hirtelen most nem tudok olyan terméket mondani, ami nem kapható a piacon ökominőségben.
A csomagolt termékeken egyszerűbb a dolog, az EU BIO logót kell keresni meg az utolsó ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát. Pl: Bio kenyér, Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01.
Feldolgozott termékeknél az összetevők 95%-nak ökoalapanyagoknak kell lenniük.

EU bio logo

EU bio logo

A csomagoláson persze nem csak a magyar ellenőrző szervezet neve és kódszáma szerepelhet, hiszen Németországban nem ők ellenőriznek. Az EU bio logo jó támpont lehet itt és viszonylag könnyen felismerhető az EU-ban akkreditált szervezetek kódja, azok hasonlóan épülnek fel pl: DE-ÖKO-002 vagy FR-BIO-001.

Tudtok segíteni, ha valaki otthon, a saját kis kertjében szeretne ökológiai gazdálkodásba kezdeni?

Ezen dolgozunk nap, mint nap az irodában, pl. bárki felhívhat bennünket. De a szó elszáll alapon sok mindent írásos formában is rögzítünk és ezek elérhetőek mindenki számára, aki kicsit is érdeklődik.
Van könyvtárunk, de lehet nálunk szakkönyveket is vásárolni. És már említettem az ingyenesen elérhetőeket pl. a Biokultúra E-book sorozat tagjait, vagy a korábban kiadott füzetek online változatait.
Sok biogazdát is fel lehet hívni kérdésekkel, de mi is tudunk ajánlani az érdeklődő régiójából olyat, aki tud segíteni.

Mit kell tennem, ha a saját biotermékeimet már értékesíteni is szeretném?

A kiskertes termelésre jellemző, hogy csak saját magunk szeretnénk a munkák szószerinti gyümölcsét élvezni. Ha tanúsított ökogazdává szeretnénk válni, ahhoz be kell jelentkezni az ellenőrzési rendszerbe és egy kicsit több szakértelem kell, mint a házi praktikák, hiszen a megélhetésünk múlik rajta.
A szerződéskötést követően indul az átállási idő, amely alatt már be kell tartani az ökológiai gazdálkodás minden előírását. Időtartama 2 vagy 3 év, ha ezt sikeresen teljesítettük, akkor eladhatjuk az első ökotermékünket.

Vannak a nagyközönség számára szerezett rendezvényeitek is, ahol felfedezhetjük a biotermékek értékeit?

Igen, minden évben szervezünk legalább egy nagyközönségnek szóló „fesztivált”. Itt csak minősített ökotermékkel találkozhatunk, de azzal minden mennyiségben!
A legközelebbi esemény a Biobúcsú lesz, 2016. szeptember 10-én, szombaton a Biokultúra Ökopiacon, a piac melletti Szabadtéri Színpadon és a szabad füves területeken. Említettük már, hogy az „Év Bioterméke” versenyhez kötődő kóstoltatás is ezen a napon lesz, de lesz még más gasztroélmény is, például élményfőzés, látvány pékség. Lesz zene, színház, bábjáték és persze nagyon jó hangulat! Bővebben erről itt.

A Biobúcsú már sok-sok éve várja a látogatókat. Egy kis ízelítő egy korábbi, 2008-as felvételről:

Ha valakit ennél részletesebben érdekel a tevékenységetek és a hazai biogazdálkodás, hogy kaphat tőletek friss információkat?

Számos módja van az informálódásnak, személyesen az irodánkban, telefon, fax, e-mail, weboldal, könyvtár, kiadványok letöltése, Facebook oldal, tagszervezetek összejövetelei, a Központi Klub, vagy látogass el a Biokultúra Ökopiacra.
A honlapunkon, www.biokultura.org oldalon megtaláljátok a Szövetséget alkotó tagszervezetek listáját, a helyi csoportosulásokat, friss cikkeket, híreket. Minden tagszervezetnek vannak saját programjai, a vidékiek ezeken az eseményeken is sokat tanulhatnak.

Az interjúhoz kapcsolódó matek feladatlap 4. osztályosoknak készült. A feladatlap segítségével az Ökopiacra látogathattok el. Ha azt gondolod, az öko termékek túl drágák, olvasd el ezt a cikket és máris megérted, miért érdemes mégis mellettük dönteni!

Zold_matek_feladatok_4osztaly19

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!