Minden év utolsó hónapjai izgalmas szavazással telnek. Ezekben a hónapokban a nagyközönség döntheti el, hogy a különböző környezetvédő szervezetek által javasolt természeti értékeink közül melyik legyen a következő évben az év állata (emlőse, madara, hüllője, hala, rovara), növénye (fája, vadvirága, gyógynövénye, gyümölcse) vagy éppen gombája, ásványa, ősmaradványa.

Mire jó ez a cím?

Az így kiemelt fajok egy évig különleges figyelemben részesülhetnek. A zöld szervezetek és partnereik tájékoztató anyagokkal, szemléletformáló kampányokkal hívják fel így az emberek figyelmét a természet szépségére és sokféleségére, a veszélyeztetett fajokra és azok megmentéséért folytatott munkára.

Tegyük érdekessé ezt a tájékoztató munkát. Jöjjön néhány különleges tény 2018 kiemelt természeti értékeiről!

Tudtad, hogy…

 • az év vadvirága, a kornistárnics egy lepke, a szürkés hangyaboglárka tápnövénye? Ez azt jelenti, hogy kizárólag a tárnics virágzatára petézik. Ha az enciánkék virágokon apró fehér pontokat látsz, akkor azok a hangyaboglárka petéi.
 • a tárnicsgyökér főzete emésztésjavító, étvágygerjesztő, teája májvédő hatású, de szívgyógyszerként és tüdőbaj ellen is használták?
 • az év fáját, a virágos kőrist mannakőrisnek is nevezik? A mannát a fa megsebzett kérgéből szivárgó nedvből nyerik ki. Ezt a mannát vagy mannacukrot Szicíliában és Dél-Olaszországban régóta állítják elő. Magas cukortartalma és enyhén hashajtó hatása miatt a gyerekeknek gyógyászati célból is adják.
 • az év madara, a vándorsólyom a Föld leggyorsabb állata? Sebessége akár a 390 km/h-t is elérheti.

A Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán ilyen kirakóval is tanulhatnak a gyerekek

 • az év hala, a balin csoportban is vadászik? Ilyenkor a balinok együtt bekerítik a kis halrajt, és együtt rontanak a zsákmányra.
 • a balin hímek íváskor a náluk nagyobb termetű nőstényeket vibráló tánccal próbálják elcsábítani?
 • az év emlőse, a földikutya a rágcsálók között egyedülálló abban, hogy teljesen elveszítette a látás képességét? Viszont képesek érzékelni a Föld mágneses terét, és szeizmikus rezgésekkel képesek a föld alatti járataikban tájékozódni.
 • az év hüllőjére, az elevenszülő gyíkra is igaz, hogy a farka nem attól törik le, hogy valaki hozzáér, hanem a vészhelyzet miatt az állat maga választja le a farkát?
 • az elevenszülő gyíknál azért alakult ki ez a szaporodási forma, mert így alkalmazkodott a faj a hideg éghajlathoz? Ha nincs elég napsütés a tojások felmelegedéséhez, akkor az anya teste adja inkább a fejlődéshez szükséges meleget.
 • az év rovara, az óriás-szitakötő lárvái méretük, agresszivitásuk és falánkságuk miatt vérszomjas ragadozók? Alsó ajkuk módosult, és fogóálarcként segíti a lárvákat a zsákmányok elejtésében.
 • az óriás-szitakötő csaknem 360 fokos szögben tudja forgatni a fejét?
 • az év gombája, a süngomba egy gyógygomba, amely kitűnő ízét a benne található 32 féle aromaanyagnak köszönheti?
 • az év gyógynövénye, a levendula jó „mézelő” növény, vagyis méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk?
 • az év ásványa, a fluorit közül a legtöbb világít ultraibolya fényben? A fluoreszkálás jelenségét először ezen az ásványon figyelték meg, innen kapta a nevét a jelenség.

Még többet megtudhattok 2018 kiemelt természeti értékeiről, ha ellátogattok a Magyar természettudományi Múzeum időszaki kiállítására, ahol a gyerekek játékosan fedezhetik fel ezeket a fajokat.

Kíváncsi vagy, milyen élmének várnak? Lapozd át a galériánkat!

[easingslider id=”5189″]

A vándorsólyom sebességéhez kapcsolódik a legújabb, 5. osztályosoknak szóló matek feladatlap. Kattints a képre és már nyomtathatod is:
Zold_matek_feladatok_5osztaly28

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!