Ha szeretnéd alaposan megismerni az év emlősét, akkor irány a Magyar Természettudományi Múzeum „A Földi kölök és a Fogas vakony — Földikutyák a Kárpát-medencében” című időszaki kiállítása. (Az alábbi képek mind a múzeumi kiállításon készültek.)

Ezen a kiállításon kis helyen rengeteg érdekes információt találsz a földikutyáról, a többi rágcsálóról és az elmúlt évek tudományos kutatási eredményeiről is, amik segítenek megvédeni ezt a kedves veszélyeztetett fajt.

Megtudhatod, hogy…

A földikutya ritkán jön a felszínre, de akkor igencsak félnie kell a szárnyas (sólyom, fehér gólya) és szőrmés (róka, házi macska, molnárgörény) ragadozóktól.

Az állatvédők már új populációkat is létrehoznak, ezzel bővítve az állományt. Ilyenkor mesterséges járatrendszerbe telepítik az átköltöztetett egyedeket. A Hortobágyi Nemzeti Park területén már megduplázódott az odatelepített erdélyi földikutya-populáció száma.

A mezőségi (4 populáció) és a magyar földikutya (5 populáció) a veszélyeztetett, a délvidéki földikutya (3 populáció) a kritikusan veszélyeztetett, míg az erdélyi földikutya (6 populáció) a sérülékeny kategóriába tartozik.

A szerémségi és a román földikutya sajnos valószínűleg már kihalt. 🙁

Az egyes fajokat az erdőtelepítés, területfejlesztés vagy útépítés miatti élőhelyvesztés, túllegeltetés miatti táplálékvesztés, özöngyomok vagy fásszárú invazív fajok előretörése miatti táplálékvesztés és közvetlen emberi pusztítás is veszélyezteti.

Évente egyszer 2-4 kölykük születik, akik 2 hónaposan már önállóvá válnak, és az anyjuk járatrendszeréből kiindulva építenek maguknak saját járatrendszert. Később minden kapcsolat megszűnik az anyával.

A födikutyák a vastag gyökerű vagy gumós-hagymás növényeket fogyasztják. Ezen a kirakón a gyerekek ki is válogathatják a kedvelt táplálékokat:

Egy labirintusban megismerheted, melyik föld alatti állat milyen túrásokat készít:

És láthatod, egymáshoz képest mekkorák, hogyan néznek ki valójában rágcsálóink:

Ha van kedvetek, egy társasjátékot is végigjátszhattok, ahol a földikutya játékosokra különböző veszélyek leselkednek az úton:

Mi nagyon élveztük a kiállítást. Igazi aktív kikapcsolódás ez a látogatás. 🙂

A földikutyákról szól a legújabb, 1. osztályos Zöld Matek feladatlap. Kattints a képre és nyomtasd ki:

Zold_matek_feladatok_1osztaly28

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!