Az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét központjában idén a csomagolás áll. Ezért ezen a héten itt a blogon is ezt a témát járjuk körbe. Minden nap egy új területen vizsgáljuk meg, mit tehetünk a csomagolás csökkentése érdekében. Természetesen a témához kapcsolódó matek feladatlapok sem maradnak el és ezen a héten minden napra jut egy új játékos online feladat is.

Miért van szükségünk csomagolásra?

Ahány fogalommal találkozol, annyiféle megközelítést ismerhetsz meg a csomagolás által betöltött funkciókról. A sok osztályozás közül mi most egyet mutatunk:

  • Védelmi funkció: A csomagolással védjük a terméket a környezeti hatásoktól és védjük környezetünket a termék esetleges káros hatásaitól.
  • Tárolási funkció: Megkönnyíti a termék kezelését, szállítását, rendszerezését és tárolását, segíti a minőség megőrzését, a visszagyűjtést és újrafeldolgozást.
  • Kommunikációs funkció: A csomagolás közvetíti azokat a termékkel kapcsolatos információkat, amelyre törvényi kötelezettség van, továbbá szükségesek a vásárlói döntéshez, a termék felhasználásához, kezeléséhez.
  • Marketing funkció: Megkülönböztet, figyelemfelkeltő és eladásösztönző hatása van, esztétikai és reklám üzenet közvetít.

Élelmiszerek csomagolása

A leggyakrabban élelmiszert vásárolunk, így talán ez a termékcsoport az, ahol a legtöbb csomagolási hulladék keletkezik egy háztartásban. Viszont egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetsz ennek csökkentéséért!

Megelőzés, minimalizálás

A hulladékpiramis értékrendjében a legértékesebb helyen a megelőzés áll, amit közvetlenül a minimalizálás követ. A legjobb tehát az, ha a vásárolt élelmiszereknek nincs is csomagolása. Hogy érheted ezt el? Íme néhány ötlet:

Megelőzés

  • Olyan helyen vásárolj (pl. piac), ahol elkerülheted a csomagolást!
  • Vigyél magaddal kosarat és bevásárlószatyrot!
  • Kérd a magaddal vitt saját vászonzacskóba, kis dobozokba, üvegekbe a termékeket!

Minimalizálás

  • Válaszd a kimért termékeket az előre csomagoltak helyett (pl. szalámi, sajtok…)!
  • Ha a termék csak csomagolva kapható (pl. vegyszer), válaszd a nagyobb kiszerelést a több kicsi helyett
  • Vegyél utántöltős változatot!

Újrahasználat

Ha mindenképp kell a csomagolás, akkor válassz olyat, amit újra és újra fel tudsz használni (pl. befőttesüveg)! Ha egyéb alapanyagú csomagoláshoz jutottál, próbáld kreatívan szemlélni azt! Keress lehetőséget arra, hogy újra tudd használni! Adj neki új funkciót, díszítsd és használd fel kreatív alapanyagként stb.!

Ezekben az albumokban rengeteg ötletet találsz:

[table id=3 /]

Újrahasznosítás

Ha nem tudod újrahasználni az ételek csomagolását, akkor figyelj oda a szelektív gyűjtésükre, hogy azok még másodnyersanyagként hasznosuljanak! Nézz utána, hogy lakóhelyeden milyen megoldást nyújt a hulladékkezelő a szelektív gyűjtésre és ehhez igazítsd az otthoni szelektálást!
Már a vásárlásnál is érdemes olyan csomagolású terméket választanod, ami legalább szelektíven gyűjthető anyagból van! Ne felejtsd el az élelmiszerek csomagolását megtisztítani, mielőtt a szelektív gyűjtőbe teszed!

Ehhez a témához kapcsolódik a legújabb, 4. osztályosoknak szóló matek feladatlap:

Zold_matek_feladatok_4osztaly20

És ahogy ígértük, készült egy játékos feladat is:

Kattints a képre és teljes képernyőben láthatod a feladatot!

Zold_matek

Save

Save

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!