Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Ifjúság és az ENSZ Világszövetsége (YUNGA), valamint további nemzetközi és magyarországi partnerek együttműködésének köszönhetően már magyal nyelven is ingyenesen letölthető a Klímaváltozási Jelvényprogram című kiadvány.

Ezt a 164 oldalas kézikönyvet gyakorlati útmutatóként használhatják tanárok és szakköri, valamint ifjúsági és gyermekcsoport felelősök környezeti nevelési tevékenységük során. Segítségével saját, helyi igényeiknek megfelelő programokat és tevékenységeket hozhatnak létre és valósíthatnak meg a gyermekekkel.

A kiadvány célja, hogy a gyermekeknek és fiataloknak el tudjuk magyarázni, milyen szerepet játszik az éghajlat bolygónk életében, és hogy mi magunk erre milyen hatással vagyunk.

Ha letöltöd a dokumentumot (ITT ÉRED EL), egy olyan gyakorlati oktatócsomagod lesz,  amely 5 és 18 éves kor közötti gyermekek és fiatalok számára kínál szórakoztató feladatokat a játszva tanulás szellemében.

Mi mindent kínál a program?

  • Egy pár oldalas bevezetőben felkészítenek arra, hogyan érdemes a programot megvalósítani, megismerheted a Fenntartható Fejlődési Célokat és a jelvényprogramok történeti és szakmai hátterét.
  • Az első, hosszú részben megkapsz minden szükséges szakmai háttérinformációt a klímaváltozás problémájáról. Ennek segítségével a tanárok, környezeti nevelők könnyen felkészülhetnek a foglalkozásokra és a csoporttevékenységekre anélkül, hogy nekik kellene információk után kutatniuk.
  • A következő részben már a részletes tananyagot találod, megvalósítási szakaszokra bontva és az egyes feladatokat korcsoport jelzésekkel is ellátták. Egy sor olyan tevékenységet és javaslatot találsz itt, melyek segítik a gyermekek és fiatalok tanulását és elkötelezettségét klímánk védelme érdekében.
  • Az utolsó szakaszban pedig rengeteg további forrásanyagot és információt (pl. szójegyzék) kapsz.

A Jelvényprogram szerkezete:

A program megvalósítása során 5 fő szakaszon haladnak végig a gyermekek.

A) A klíma maga az élet
B) A klímaváltozás okai
C) A klímaváltozás hatásai
D) Megoldások a klímaváltozásra
E) Lépj akcióba

A jutalom sem marad el!

Ahogy a program neve is utal rá, a tananyagot elvégzők jutalomban részesülnek: a gyermekek kitűző jelvényt és bizonyítványt kaphatnak elismerésként. Ez is segít abban, hogy a kiadványra támaszkodva egy jól tervezett, élvezetes és elkötelezett oktatási program valósuljon meg.

Ha angolul is jól tájékozódsz, a FAO YUNGA oldalán a többi fenntartható fejlődési célhoz kapcsolódó jelvényprogramot is megtalálod. Reméljük, ezek is hamarosan elérhetőek lesznek magyar nyelven is!

A legújabb matek feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly24

Save

Save

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!