Az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét központjában idén a csomagolás áll. Ezért ezen a héten itt a blogon is ezt a témát járjuk körbe. Minden nap egy új területen vizsgáljuk meg, mit tehetünk a csomagolás csökkentése érdekében. Természetesen a témához kapcsolódó matek feladatlapok sem maradnak el és ezen a héten minden napra jut egy új játékos online feladat is.

Ajándékok csomagolása

Közeledik a karácsony és ezzel együtt az ajándékok csomagolásának időszaka. Most tényleg megmutathatod, hogy valóban teszel a csomagolási hulladék csökkentése ellen. Hiszen eddig a legtöbbször a gyártóra, kereskedőre volt bízva, hogy van-e és milyen a csomagolás. De most te magad döntheted el, hogy milyen formában ajándékozol!

Megelőzés, minimalizálás

Megelőzés

Ha teljesen el akarod kerülni a hulladéktermelést, akkor egyszerűen ne csomagolj! Takard le az ajándékot vagy legyen maga az ajándék a csomagolás (pl. egy kendő)!

Minimalizálás

Nem kell az ajándék teljes felületét beborítani csomagolóanyaggal! Elég egy apró díszítés vagy egy a lényeg eltakarása valamilyen szép megoldással! A legnehezebb akkor lemondani az ajándékok csomagolásáról, ha gyermekeket szeretnénk meglepni. Ilyenkor pl. használhatsz újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagot.

Néhány ötletet ezekben az albumokban is találsz:

[table id=5 /]

Újrahasználat

Aki takarékos és odafigyel a környezetére, az a legtöbb esetben gyakorlott újrahasználó. Családon belül hosszú évekig ide-oda vándorolhatnak ugyanazok a karácsonyi dísztasakok. Az ügyesebbek az alig gyűrött csomagolópapírokat és díszszalagokat is kiválogatják és újra felhasználják.

Újrahasznosítás

Már karácsony első napjaiban megtelnek a kommunális hulladéktárolók a sokszor csak az ajándékbontás előtti néhány órára használt csomagolóanyagokkal. Az ünnepi hangulat és nagy boldogság közben is figyelj oda, hogy legalább a szelektív hulladékba kerüljön minden, ami újrahasznosítható anyagból van!

A mai cikkhez kapcsolódó matek feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly22

A hét utolsó játékos online feladatával újra a kicsik gyakorolhatnak:

Kattints a képre és teljes képernyőben láthatod a feladatot!

Zold_matek

Save

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!