A szilveszterkor elsütött petárdák és tüzijátékok miatt háziállatok ezrei menekülnek el otthonról és sokuk soha nem tér haza. Az állatok hallása jóval élesebb, mint az emberé. Így ezek a hanghatások a legfegyelmezettebb állatot is menekülésre késztetik. Nem csak a kutyákra, de más kedvenceinkre is (pl. a lovakra) fokozottan kell figyelni ebben az időszakban.

Az állatvédő szervezetek azt tanácsolják a kutyatartóknak, hogy a karácsony utáni napokban már csak pórázon sétáltassák kedvenceiket. Bármikor robbanhat egy petárda és a kutya ijedtében elfut.

Év végén már csak biztonságos, zárt helyen javasolt tartani a kutyákat. Az ijedősebb állatoknak enyhe nyugtatót is érdemes az állatorvostól kérnünk. Az egyébként kertben lakó állatokat is engedjük be szilveszter délután. Sajnos a menekülő állatoknak az erős kerítés sem akadály.

Ha kóbórló állatot látunk, azzal tudunk segíteni, ha helyi állatvédők vagy állatorvos segítségével megpróbáljuk kideríteni a gazda elérhetőségét (ha van chip vagy nyakörv) és értesítjük őt.

Ha január elején autózunk, fokozottan kell figyelnünk az úton. Sajnos nagyon sok kutya autó elé rohanva pusztul el.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak5
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!