A Magyar Madártani Egyesület (MME) újra a lakosság segítségét kéri abban, hogy eldőljön, a három új jelölt közül melyik legyen 2021 év madara. Mostantól nyilvános a címért versenyző három madárfaj kiléte. Ismerd meg őket te is és szavazz július 27-ig a kedvencedre!

A három jelöltben minden évben van valami közös. 2020-ban 3 bagoly, 2019-ben 3 „szurka-piszka” parti madár közül választhattunk. 2021-ben agrár élőhelyekhez kötődő énekesmadarak kerültek a jelöltek közé.

Ismerd meg a jelölteket

Cigánycsuk

Hazánk gyakori vonuló madara, sík és dombvidékeken él. Fészkét a talajon alakítja ki, sűrű növényzetbe rejtve. Hazai állomány az elmúlt 21 évben 54%-kal csökkent.

Kis őrgébics

Sík, bokros területen élő vonuló madarunk. Főleg a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon található meg. Hazai állománya stabil.

Sordély

Állandó madarunk, elsősorban az alföld mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodási nyílt területeken él. A faj hazai állománya 38%-al csökkent az elmúlt 21 évben.

Miért fontos ezeknek a fajoknak a védelme?

A mezőgazdasági területek átalakítása, a nagy táblák kialakítása és a sok kemikália használata negatívan hat élőhelyükre. Bármelyik faj lesz a nyertes, az MME 2021-ben fokozott figyelmet tud fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

Te kit választanál?

Ha már tudod, akkor irány az MME honlapja! Add le a szavazatod július 27. 12 óráig.

Az év madara választás egyik jelöltjéről szól a legújabb 6. osztályos feladatlap. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!