Ha tudatosan vásárolunk, akkor bizony minden termék kiválasztásakor megnézzük a csomagolást és keressük a környezetbarát, öko jelzéseket.

Ha így teszünk, akkor viszont azt tapasztaljuk, hogy rengeteg jelzést alkalmaznak a gyártók és nehéz megállapítani, hogy melyik mit jelent.

Valamennyi hiteles környezeti jelölés célja a vásárlók figyelmének felhívása a termék vagy szolgáltatás környezeti előnyeire. Ehhez azonban megbízható minősítési rendszerre és nemzetközileg szabályozott jelölésekre van szükség.

A környezeti jelölések 3 nagy csoportja:

  • I. csoport: Ebbe a csoportba azok a címkék tartoznak, melyek a termék környezeti teljesítményére vonatkoznak, életciklus értékelésen alapulnak és a megszerzéséhez harmadik, független fél általi tanúsításra van szükség. Ide tartoznak a nemzetközi és nemzeti környezeti címkék.
  • II. csoport: Ezeket a címkéket a gyártók saját hatáskörben, harmadik fel általi tanúsítás nélkül, általában a termék egy tulajdonságára vonatkozóan alakítják ki.
  • III: csoport: A gyártó által kiállított különböző termék-adatlapok, a műszaki tulajdonságok feltüntetésére.

A legfontosabb hazai jelölés: Környezetbarát termék

Magyarországon 1994 óta használt jelzés, mely a termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja.

A „Virág” – Európa környezeti címkéje

A környezetbarát termékek és szolgáltatások európai védjegye (European Ecolabel), amelyet 1992-ben alapítottak azzal a céllal, hogy ösztönözzék a vállalkozásokat környezetbarát termékek és szolgáltatások piacra vitelére. Ez a címke garantálja a fogyasztóknak a termék kiváló környezeti tulajdonságait és a magas minőségét.

További ökocímke-gyűjtemény és magyarázat olvasható ITT.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 1. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_1osztaly7
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!