Január elejétől február végéig tart a kárókatona „vadászszezon” a Közép-Tisza kb. 150 km-es szakaszán. A folyó mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának csökkentése azért szükséges, mert a legértékesebb halakra vadászva több tízmilliós kárt okoznak évente. Ez a nagy testű búvármadár nagy táplálékigényű, ügyesen merül és csapatokban halászik. Sajnos tömegesen sebzi meg a halakat, így akár háromszor annyi halat elpusztít, mint amennyit megeszik. Ezzel okozza a legnagyobb kárt a folyó élővilágában.

A nagy kárókatonák vagy más néven kormoránok a halak mellett a növényzetben is kárt tesznek, ürülékükkel kipusztítják a fákat fészkelőhelyük környezetében.

Az elmúlt 20 évben a madarak száma megduplázódott, ebben az időszakban több ezer védett kormorán csoportosul a Közép-Tisza területén. Pontos mérések nincsenek, de becslések szerint kb. 6.000 pár hazánkban élő és fészkelő, míg 20-30.000 ezer darab ide vándorló és itt áttelelő madárral számolnak. Ennek az állománynak a ritkítását végzik az év első két hónapjában.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly6
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!