Újabb évet kezdtünk, így elbúcsútunk 2019 ünnepelt fajaitól, és már itt is vannak 2020 gyűztesei!

Miért olyan fontos ez? Mert a címeket odaítélő és a szavazást lebonyolító szakmai szervezetek 2020-ban rengeteget tesznek majd azért, hogy a nyerteseket minél jobban megismerjük.

Jöjjenek hát 2020 győztesei

Év Emlőse: Vidra (Lutra lutra)

A VADONLESŐ Program egész éves rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmünket a vidrákra, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Itt találod a hivatalos bejelentést és az első fontos információkat a nyertesről.

Tudtad, hogy a vidrák maguk ásta kotorékban vagy borzvárakban laknak, amelyek egyik vége a víz alatt nyílik?

Év Madara: Erdei fülesbagoly (Asio otus)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok bemutatása, melyek védelméért a lakosság is sokat tehet.

Tudtad, hogy ez a legismertebb és leggyakoribb ragadozó madárfaj hazánkban?

Év Hüllője: Keresztes vipera (Vipera berus)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályahazai herpetofauna megismertetését célzó programmal évente váltakozva egy-egy hüllő- vagy kétéltűfajunkra irányítja a figyelmet.

Tudtad, hogy a keresztes vipera a valóságban nagyon ritkán támad emberre? Inkább elmenekül és nem is láthatjuk. Ha azonban megmar, mérge valóban veszélyes lehet, így gyorsan orvoshoz kell fordulni.

Év Hala: Süllő (Sander lucioperca)

A Magyar Haltani Társaság  segítségével idén ezt az őshonos fajt ismerhetjük meg alaposabban.

Tudtad, hogy a süllő érzékeny a víz oldott oxigéntartalmára? Ezért elsősorban nagyobb folyóinkban és nagy tavainkban terjedt el, kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat.

Év Rovara: Tavaszi álganéjtúró (Trypocopris vernalis)

A Magyar Rovartani Társaság éves kampányának célja, hogy felhívja figyelmünket egy-egy rovarra. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti.

Tudtad, hogy a tavaszi álganéjtúró nem csak tavasszal találkozhatsz a hazai hegységekben és a dombvidékeken?

Év Fája: Tatár juhar (Acer tataricum)

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája Kuratórium szervezésében erdészek és a szakmán kívüli érdeklődők választották meg az idei győztest.

Tudtad, hogy a tatár juhar már honfoglaló eleink útvonalán is elterjedt, általuk is jól ismert fafaj volt?

Év Vadvirága: Májvirág (Hepatica nobilis)

A  Magyar Természettudományi Múzeum által indított választás célja, hogy évről-évre ráirányítsák a figyelmet egy vadon élő lágyszárú virágos növényünkre.

Tudtad, hogy a májvirág korai virágzásával jelzi a tavaszt? Érdemes már márciusban keresni apró virágait a hazai bükkösökben és tölgyesekben.

Év Gombája: Csoportos csészegomba (Microstoma protractum)

A Magyar Mikológiai Társaság célja ezzel a kampánnyal elsősorban az ismeretterjesztés.

Tudtad, hogy ez a gomba nem ehető, korhadékbontó faj?

Év városi Madara: Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Városi Madár Blog szervezésében választották meg az olvasók idén a vörösbegyet a városokban kihelyezett madáretetőkön megjelenő 10 vendégfaj közül.

Tudtad, hogy ő a viharfelhők madara, amely Thor szent madara a skandináv mitológiában?

 

Bónusz:

Év Ásványa: Turmalin és az Év ősmaradványa: Megalodon

A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) indította útjára ezta  két programot. A program célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

Forrás: http://evosmaradvanya.hu

2020 egyik nyerteséhez kapcsolódik 3. osztályosoknak készült új feladatlapunk is. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!