Már itt is vagyunk 2019 utolsó napján!

Kíváncsiságból összeszedtük a blog utóbbi egy éves tevékenységének eredményét. Ez a kis összefoglaló segít neked, hogy megtaláld azokat az információkat, amire éppen szükséged van.

A Zöld Matek blogon a több, mint 5 évvel ezelőtti infulás óta ez a 366. bejegyzés. Minden héten kedden jelentkező írásainkkal igyekszünk az ovis és általános iskolás korosztályok mindegyikének változatos feladatokat készíteni.

Az Ingyenes feladatok legördülő menüjében könnyen eléred a megfelelő korosztálynak szóló bejegyzéseket és feladatokat.

Hány új feladattal bővült a gyűjtemény 2019-ben?

14 db ovisoknak
8 db 1. osztályosoknak
12 db 2. osztályosoknak
12 db 3. osztályosoknak
7 db 4. osztályosoknak
2 db 5. osztályosoknak
3 db 6. osztályosoknak
2 db 7. osztályosoknak
4 db 8. osztályosoknak

Mit találsz még az oldalon?

Szeretnél ma egy apró fogadalmat tenni, amivel környezetbarátabb leszel 2020-ban?

Íme 12 hónapra való egyszerű ötlet, amit egy kis odafigyeléssel könnyen megvalósíthatsz Te is:

 • Tegyél a táskádba egy összehajtható bevásárlószatyrot, ezt bármikor használhatod! Ha váratlanul kell boltba menni, akkor sem kell zacskót kérni. Nálunk ez egy évben több mint 1000 zacskó spórolást jelent.
 • Ha ásványvízfogyasztó vagy, térj át a szódakészítésre vagy visszaváltható szóda vásárlásra! Az itthoni szódakészítéssel nálunk legalább 800 PET palackkal kevesebb kerül a szelektív gyűjtőbe.
 • Minden napra készíts ki legalább 1,5 liter (vagy 2 liter) folyadékot, amit el kell fogyasztanod! Legyen szem előtt a kulacsod!
 • Iskolába, munkahelyre vagy kirándulásra vigyél magaddal folyadékot, újratölthető kulacsban! Ez nálunk 3 iskolás gyermekkel újabb 1000 kis PET palackkal kevesebb hulladék.
 • Heti egy napot jelölj ki, amikor pl. nem eszel húst / édességet, halat vagy zöldséget eszel stb.!
 • Ha kész ételt vásárolsz, minden alkalommal vigyél magaddal ételhordót! Hetente kétszer hozunk ebédet saját dobozokban, legalább 200 db műanyag dobozt spórolunk meg ezzel.
 • Hetente vizsgáld át a hűtőt és a kamrát és a maradékokból, hamarosan lejáró termékekből készíts valamit!
 • Szellőztess minden nap!
 • Minden bevásárlás előtt készíts listát!
 • Szelektáljatok együtt otthon! Ami nem kell, add el vagy ajándékozd másnak! Nálunk egy évben 3-4 zsák ruhát nőnek ki a gyerekek (pedig a kisebb még a nagytól is örököl) és legalább 1 nagy zacskó játékra nincs többé szükségük.
 • Legyen a gyermeknek egy saját feladata! Nálunk pl. postaláda kiürítése, szelektív hulladék összepakolása, fűnyírás, avar összeseprése …
 • Keress egy általad használt terméket, amit megpróbálsz környezetkímélő termékkel helyettesíteni (pl. mosószer, tusfürdő, mosogatószer stb.)! Ha nem tetszik az eredmény, próbálkozz egy új termékkel!

Reméljük, hogy továbbra is vidáman telik a téli szünet! Pihenjetek, mulassatok és beszélgessetek sokat!

Találkozunk 2020-ban. 🙂

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!