A Mítoszvadászat pályázatra jobbnál jobb alkotások érkeztek az ország minden tájáról. A témához kapcsolódva a következő hetekben itt, a Zöld Matek blogon is mítoszvadászatra indulunk a hulladékgazdálkodás területén a pályázatot kitaláló és megvalósító KEXPORT Környezetipari Nonprofit Kft. segítségével.

Első utunkon a legnagyobb, legrégebbi és az idők alatt sajnos semmit nem változó – „cáfolhatatlan” – mítosszal kezdjük:

„A lakosok által gondosan szétválogatott szelektív hulladékot összeöntik.”

Ez a vélemény egyszer megjelent valamelyik újságban – kb. 15 éve – és azóta terjed rendületlenül. Nem számítanak a tények. Gyakran ez a „tudás” elég kifogás az embereknek arra, hogy ne foglalkozzanak a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Mi az igazság?

Ami kívülről látszik, az belülről nem mindig az. Sajnos sokszor valóban ugyanazt a kocsit látjuk kijönni a szelektív kukákért, de a látszat igenis csal.

Több variáció létezik:

1. Többször fordul ugyanaz a kukáskocsi, és te mindig azt a kocsit látod másik kukát emelgetni. Sajnos sokáig nem volt megkülönböztetve, hogy a kukáskocsi éppen mit visz, ezt a fővárosban ma már úgy oldják meg, hogy az egyébként is látványos színű szelektívet gyűjtő kocsi oldalára – sajnos még nem elég nagy betűkkel – feliratot tesznek az épp aktuális rakományról.

2. Egymás után nagyon rövid idővel jön két kukásautó, és mást-mást visz el. Sajnos ilyenkor az autók ugyanolyanok, csak egy kis időkülönbséggel jönnek.

3. Valóban összeöntik látványra, de a kocsi speciális, több rekeszbe elkülönülten kerülnek a hulladékok.

4. És vannak az egyéb megfontolások: költséghatékonyság miatt együtt szállítják el a papír és a műanyag hulladékot, amit egy korszerű telepen osztályoznak és szétválogatnak. Így kevesebbet kell fordulni a kocsiknak, csökken a szállítási költség és a környezetterhelés.

Így működik a szétválogatás Nyíregyházán:

Akkor ez a mítosz: MEGCÁFOLVA.

A szeletíven gyűjtött anyag érték, méghozzá nem is kevés. Semmi értelme nem lenne végleg összekeverni. A lényeg, hogy akkor van valós értéke, ha szét van választva, nincs összemocskolva egyéb hulladékkal, ezért igenis megéri szelektálni.

A lakosságtól begyűjtött szelektív hulladékban kb. 34-37% „egyéb anyag”, vagyis kommunális hulladék van. Sajnos még nem szelektálunk túl jól….

Ma már sok helyen – előzetes bejelentkezés után – meg is nézhető, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal. Te is leellenőrizheted, hogy mi lesz a kidobásra ítélt értékeinkkel.

A mai feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly17

A Mítosz Vadászat pályázat az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságának támogatásával valósul meg. Pályázati azonosító: OKTFNHI-LSZF/2015-01 – „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” – www.szelektalok.hu

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!