A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2015. január 16-18-a között immár XII. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását.

Hazánkban elsősorban rétisasok telelnek, a hazai állandó populációhoz télen északról is érkeznek madarak. Ezen kívül fiatal parlagi sasok is telelnek nálunk és néhány szirti sas és fekete sas is előfordulhat.

Az ország egyes régióiban már évtizedek óta gyűjtik lelkes madármegfigyelők az itt telelő sasok adatait. 2004-től azonban  már egységes keretek között, egy időben és egységes módszertannal folyik a felmérés. Ezt nevezzük országos sasszinkronnak.

Az idei sasszinkronon rekordszámú, 394 felmérő vett részt országszerte és ez minden eddiginél teljesebb felmérést eredményezett. A XII. Országos Sasszinkron keretében a következő sasmegfigyelések történtek: rétisas 702–735, parlagi sas 272–280, fekete sas 5, szirti sas 4. A felmérés részletei ITT olvashatók.

Idén egy különleges programmal gazdagodott a felmérés: az MME a HELICON parlagisas-védelmi program jászsági Sasközpontjában hagyományteremtő szándékkal nyílt napot szervezett. A Sas Nap rendezvény célja a lakosság figyelmének felhívása hazánk rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára, és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére. Részletes beszámoló olvasható az MME oldalán.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 2. osztályosoknak készült:

masodikosoknak_6

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!