A parafadugó véleményem szerint tipikusan olyan csomagolási „tartozék”, amelytől nem szívesen válik meg az ember. Képtelenség, hogy a borospalack felnyitása után a szemétben végezze! Kidolgozott, értékes anyag, ezért érdemes gyűjteni és újrahasznosítani.

Parafa dugót már az ókorban is használtak. Egyiptomi sírokban, római és görög leletekben is találkoztak a parafával.

Az igazi áttörést a parafa használatában Dom Perignon felfedezése hozta a 18. század végén. A Hautvillers-i Apátság ferences szerzetese megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó nem zárja jól a benne lévő habzó bort. Más megoldást keresett és parafából készült dugót alkalmazott. Ettől kezdve a parafa dugó már nélkülözhetetlen eszköze lett a borok palackozásának.

A parafa, vagyis a vastag parás kéreg nem különleges képződmény. A kéreg az idősebb paratölgy fákon található parás, vastag, fehéres-szürke, szivacsos anyag. Ez a paratermés. A termesztett parafa kérgének kb. 5 cm vastag lemezeit a fa 15–25 éves korától mintegy 100–150 éven át 8–10 évenként lefejtik. Ez a parafa dugó alapanyaga.

A legnagyobb paratölgyfa terület Portugáliában található, az ország világelső a parafa feldolgozásban. Portugáliában hamar felismerték a természetes erőforrások védelmének szükségességét, ezért szigorú törvényt vezettek be a paratölgyfák védelme érdekében. Portugália és Spanyolország paratölgy erdei a világ parafadugó szükségletének 80%-át biztosítják és ezek az erdők 42 madárfaj és sok pillangófaj létfontosságú életterét adják.

A parafatermelést általában környezetbarát iparágnak nevezik, mivel a termék könnyen újrafeldolgozható.

Hogyan használhatjuk otthonunkban a parafa dugót? Összegyűjtöttem egy albumba néhány ötletes és mutatós megoldást:

Follow Admin’s board Parafadugó hasznosítása on Pinterest.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

nyolcadikosoknak_7

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!