Az újszülöttek testének 70-80 százaléka víz, a felnőtteké már csak 60, mely az életkor növekedésével tovább csökken. Mivel ezt a vizet folyamatosan használja fel a szervezet, ezért a napi folyadékbevitel mértéke nagyon meghatározza egészségünket.

A napi javasolt folyadékbevitel legalább 2 – 2,5 liter.

De milyen folyadékot fogyasszunk?

  • csapvíz: a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. A legtöbb helyen fogyasztásra alkalmas a minősége.
  • tisztított csapvíz: vannak, akik nem bíznak a vezetékes ivóvíz minőségében. Ők egy berendezéssel tisztíthatják otthonukban a vizet.
  • palackozott víz (ásványvíz, szóda, forrásvíz stb.): környezettudatosság szempontjából nem támogatott megoldás, de egészségügyi indokkal sokan ezt tartják a legfontosabb folyadékforrásnak. Nem szabd folyamatosan egyfajta ásványvizet fogyasztani, mert egyes összetevői terhelhetik a szervezetet. Természetesen vannak olyan helyek pl. külföldi utazás alkalmával, ahol mindenképp palackozott vizet ajánlott fogyasztanunk a fertőzések elkerülése érdekében.
  • otthon készített vagy visszaváltható üveges szódavíz: ezzel elkerülhetjük a műanyagpalackok használatát. Sokan fogyasztják szívesen az „unalmas víz” helyett.
  • gyógynövény- és gyülömcsteák: ízletesek és hasznosak, egészségünket is támogathatjuk a megfelelő gyógytea kiválasztásával.
  • tej, kakaóitalok: nem csupán vizet, hanem igen fontos ásványi anyagokat (kalcium) és vitaminokat is juttatnak a szervezetbe
  • tejtermék, levesek: ezek folyadéktartalma is hozzájárul a napi szükséglet fedezéséhez.

Amire figyelni kell:

  • A kávé és koffeintartalmú tea fokozott vizeletkiválasztásra ösztönöz. Mindig igyunk mellé egy pohár vizet is!
  • gyümölcs- és zöldséglevek a vitamintartalom mellet jelentős kalóriát visznek be szervezetünkbe, mértékkel fogyasszuk ezeket az italokat!
  • alkoholos italok: bár ezek is folyadékok, mégsem alkalmasak a szervezet folyadékpótlására. Nem lehet a napi vízmennyiséget pl. sörrel kiváltani.

Érdemes tudatosan odafigyelni a napi elfogyasztott mennyiségre! Reggel készítsük elő a napi adagunkat, mindig legyen nálunk (az asztalon előttünk) kulacsban egy adag víz. Estefelé gondoljuk át a napi fogyasztásunkat és ha kell, pótoljuk a szükséges mennyiséget!

A különböző minőségű vizek előnyeiről és hátrányairól szól az onellatas.hu cikke.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 4. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_4osztaly7
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!