Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása.

Ma még a Föld 30%-át erdők borítják, de a rendkívüli ütemű erdőirtás világméretű probléma. Az erdőket több okból pusztítják:

  • mezőgazdasági célok: új földművelésre alkalmas szántó- legelőterületek szerzése elsősorban élelmiszer-ültetvények és olajpálma-kitermelés céljából
  • fakitermelés és papírgyártás
  • ember által lakott területek növelése
  • bányászat, olajhomok-kitermelés

Nem csak a tudatos emberi pusztítás során fogynak az erdőterületek, a természet (erdőtüzek) vagy a fiatal facsemeték lelegeltetése tovább fokozza a károkat.

Az erdők pusztulásának környezeti hatásai:

  • Az erdő életközössége elveszíti életterét. A Föld szárazföldi növényeinek és állatainak 70%-a erdőkben él és jelentős részük elpusztul az emberi beavatkozás következtében.
  • Az erdőégetés során felszabaduló szén-dioxid hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az erdőégetés hatására az erdő ma már kevésbé nyeli el az üvegházhatású gázokat, az erdőégetés miatt a káros gázok kibocsátójává vált.
  • A fák védelme nélkül a nedves erdei talaj kiszárad.
  • Az erdőirtások eredményeként az éghajlat egyre szárazabb és melegebb, a csapadék kevesebb lesz az adott területen.

A világ országainak együtt kell cselekedniük. A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha egyszerűen megtiltanák az erdők irtását. Ez azonban nem megvalósítható. Nemzetközi egyezményekkel, kvótákkal és célzott támogatásokkal próbálják az erdőpusztításban élen járó országokat (pl. Malajzia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kamerun, Indonézia, Brazília) a felelős erdőgazdálkodásra kényszeríteni. A kitűzött cél a globális erdőirtás felére csökkentése 2020-ig és teljes beszüntetése 2030-ig.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly8
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!