Múlt szombaton szüreteltünk. És miközben szorgosan szedtem a vödörbe a szőlőt, arra gondoltam, milyen fontos dolgokat leshetnek el a gyerekek egy ilyen hagyományos eseményen.

Nem vagyunk vérbeli kertészek, igazság szerint inkább csak fogyasztjuk az apu hobbiján termett finomságokat. 🙂

De évente néhányszor elkel a segítség. A legfontosabb ilyen közös program az őszi szüretelés. Egy ideig fel sem tűnt, hogy ez a „szükséges” munkán kívül mennyi mindent ad nekünk. De mióta az egyik évben barátnőm azt kérte, hogy szeretne a gyerekeivel részt venni egy ilyen szüreten, mert ők még nem láttak hasonlót, már másképp látom az egészet. 😀

Egy igazi szüreti program közben a gyerekek megtanulják, hogy…

  • a szüret időpontját nem a gazda, hanem a szőlő jelöli ki. Évről évre változhat az időjárás, és ettől függően a szőlő fejlődése is. A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a legtöbb fürt érett és még ép. A növény nem várja meg, hogy a szüretelők majd csak egy-két hét múlva érnek rá. Vagyis megvárja, de túlérett, csúnya szemekkel és kevesebb musttal bünteti a későket. 🙂
  • jó dolog, ha megosztjuk egymás között a feladatokat. Sokkal gyorsabban megy a munka, ha mindenkinek megvan a saját feladata. A legjobb esetben mindenki azt csinálja, amiben a legügyesebb. 🙂 Pl. nem kell a szőlőszedőnek minden tele vödörnél megszakítania a munkát, hogy kiürítse a vödrét. A puttonyos ezt megteszi helyette.
  • ahol szép fürtök teremnek, ott a tőkén dús a levélzet is. Pedig milyen kényelmes lenne, ha nem kellene dzsungelharcosként vadászni a fürtöket! De igen könnyű bebizonyítani, hogy a levelek és a fürtök mennyisége egyszerre mutatja, hogy a növény jól érzi magát.
  • a szőlő igazán lédús növény. Már a darálás közben látszik, hogy ha kicsit összenyomod a szőlőszemeket, milyen sok lé gyűlik a dézsában. A préseléssel pedig tényleg csak a héja marad, a gyümölcs nagy része az összegyűjtött lé.
  • a szép termés édesebb, cukrosabb mustot ad. A szüret egyik legizgalmasabb pillanata, amikor a mustfokolóval a gazda megméri a must cukortartalmát. A nagyobb gyerekek már a fokoló működését is megértik: a cukros víz sűrűsége (és ezzel a felhajtóereje is) nagyobb, mint a normál vízé. Ez a felhaj­tóerő különbség teszi lehetővé a mustfokoló működését.
  • minél többen dolgozunk, annál gyorsabban halad a munka. Ez így egyértelműnek tűnhet, de néha nem árt számszerűen is bizonyítani a lustálkodóknak. Ha egy helyett ketten dolgozunk, akkor feleannyi idő alatt végzünk. Így jól hangzik, ugye? 🙂
  • a legkisebbek is a legidősebbek is hasznos munkával tudják segíteni a csapatot. A picik gyűjtögethetik a lehullott szőlőszemeket, a nagymamák pedig finom ebéddel várhatják a fáradt szüretelőket.

Persze ennél még sokkal több tanulsága lehet egy nagy csapatban végzett munkának. De már az itt felsorolt, átélt tapasztalatok is sokat segítenek abban, hogy a gyerekek megértsék a természet működését, és megbecsüljék a kerti munkát.

A legkisebbek most segíthetnek kiválogatni a kétféle szőlőt. Kattints a képen a gombra és indítsd el az online játékot.

A jobb felső sarokban található képernyő ikonra kattintva nagy méretben, új böngészőablakban játszhatsz.

A legújabb matek feladatlap pedig 4. osztályosoknak készült, a mértékegység-átváltást gyakorolhatják. Kattints a képre és nyomtasd ki a feladatlapot.

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!