Május 7-én hirdették ki az E.ON Energy Globe Magyarország fenntarthatósági díj nyerteseit. A közönség szavazatai alapján a „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöldenergiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontja kapta ezt a kitüntetést.

A bemutatkozó kisfilmből kiderült, hogy a Katica Tanyán kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100 százalékban megújuló energiával fedezik.

Természetesen szerettük volna alaposabban megismerni az élményközpontot, ezért megkértük Handó Esztert, alapítót és tulajdonost, hogy meséljen nekünk arról, mi mindennel várják a hozzájuk érkező családokat, kiránduló gyermekcsapatokat.

Mesélsz kicsit a kezdetekről? Hogyan és mikor indult el a ti történetetek?

Mintegy 15 éve indítottuk el a vállalkozásunkat, így a Katica Tanya épp egyidős lányunkkal, Juliskával. De valójában a tényleges nyitás előtt majdnem 10 évvel fogant meg az ötlet… jó hosszú várandósság volt. 😀

Egyetemistaként külföldi ösztöndíjasként Angliában láttunk bemutató farmokat, gazdaságokat, és elcsodálkoztunk azon, hogy jééé… van, aki szabadidejében fizet azért, hogy ú.n. „tehéntrágyába” léphessen… ez a 90-es évek elején, derekán falusiként nekünk szokatlan ötletnek tűnt. Aztán eltelt 10 év, és azt vettük észre, hogy a hagyományos gazdálkodás, állattartás, a paraszti bölcsesség ijesztően gyorsan tűnik el, nem látnak már élő tehenet a gyerekek a nagymamánál, nemhogy még meg is fejjék, nem dagasztanak kézzel kenyértésztát teknőben, amit aztán a búboskemencében kisütnek…

Úgy láttuk, itt az idő, hogy Magyarországon is felépítsünk és működtessünk egy olyan falusi gazdálkodást bemutató helyet, ahol mellesleg még játszva tanulni is lehet a hagyományőrzés mellett. Néhány éves működést követően fordítottuk figyelmünket a környezettudatosság és fenntartható turizmus felé, mikor láttuk, mekkora „lábnyomot” is hagyunk, hagynak vendégeink. Azóta a fenntarthatóság ugyanolyan fontos szempont, mint a fejlesztés, játszva-tanulás, tanítás.

Az elmúlt évek alatt lezajlott fejlesztések változtattak az eredeti célokon, misszión?

Az eredeti missziónk, hitvallásunk nem változott, inkább azt mondanám: finomítottuk, egyre több területen igyekeztünk-igyekszünk megmutatni, mit értünk az alatt, hogy „élni és élni hagyni”, elődeink bölcsességét fenntartani és megőrizni. Tudatosan és felelősen vállalkozni, szórakoztatni és tanítani egyidejűleg. A falun gazdálkodó, állatokat tartó ember nagyon takarékosan tudott bánni az energiával, akár ebből a szempontból is érdemes tanulnunk tőle.
 

Szintén a hitvallásunk részét képezi: hisszük, hogy a kétkezi munka hasznos és fejleszti a személyiséget, ehhez ugyancsak tartjuk magunkat a továbbiakban is.

Pillants bele a Katica Tanya mindennapjaiba:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/pE69rRqY06E?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Pontosan mivel pályáztatok az Energy Globe Magyarország díjra?

Az Energy Globe díj „Jövő generációja” kategóriában a kiemelkedően okos, fenntartható megoldásokat díjazta. Azokat az innovatív kezdeményezéseket keresték, amelyek bizonyítják, hogy érdemes tenni a fenntartható holnapért. A Katica Tanyán számos ilyen mindennapi működésbe beépített apró ötlet, innováció működik:

 • Hulladékkal fizethető a belépődíj egy része – ez ugyan közgazdaságilag nézve nettó ráfizetés, mert mi nem kapunk semennyit az általunk beszámított és szelektív hulladékgyűjtőbe továbbadott PET palackért, de a társadalmi hasznossága, a jövőkép formáló ereje sokkal fontosabb.
 • A „Fenntartható Földgolyónkért” házunkban bemutatjuk, és egyszerűen elmagyarázzuk, mi az az ökológiai lábnyom, miért fontos, hogy ezzel foglalkozzunk és tisztában legyünk vele, és mit tehet a hétköznapi ember akár otthon is.
 • A szállítóinktól megköveteljük az öko-megoldásokat, minimalizálni igyekszünk a csomagolóanyagok használatát, lebomló szívószálat és papírpoharat használunk, ahol szükséges.
 • Saját gyökérzónás szennyvíz kezelőnk van (nem kell a szennyvizet, az ún.”kakit” drágán fuvarozni).
 • Saját fúrt kúttal és esővíz gyűjtő- és felhasználó rendszerrel optimalizáljuk az ivóvíz felhasználást.
 • Mozgásérzékelő lámpák, nyomógombos csapok vannak a mosdókban, vizesblokkokban, hogy véletlenül se maradjon égve, kinyitva.
 • A tanya teljes működéséből kiiktattuk a földgáz használatot, nem csak környezetbarátabb, de egészségesebb is az így készített étel.
 • Öko-totót tölthet ki minden látogatónk, a helyes választ adók között havonta nyerteseket is hirdetünk.

Minden alkalmat megragadunk arra, hogy tájékoztassuk, ismertessük, játszva-tanítsuk a hozzánk látogatókat az okos, tudatos fogyasztásra, energiafelhasználásra.

Célul tűztük ki és sikerült is megvalósítanunk, hogy a hozzánk látogató vendég kisebb lábnyomot hagyjon látogatása alatt, mintha otthon maradt volna.

Kinek köszönhetjük ezt a fenntartható szemléletet?

Alapító tulajdonosként mindketten valljuk és keressük a fenntarthatóságért tehető újabb és újabb lépéseket. János műszaki-technikai oldalról, én pedig a praktikus, mindennapi életben megvalósítható lépésekben.

Gyakorlatilag az összes létező környezettudatos megoldást alkalmazzátok. Mi a személyes tapasztalatok, megéri fenntarthatónak lenni?

Ez nem mérhető pusztán gazdasági, pénzügyi mutatókkal, megtérüléssel. Ha egy gyermek úgy megy haza tőlünk, hogy otthon ráveszi a szüleit a szelektív hulladékgyűjtésre, vagy kicsit többször lekapcsolja a nem használt lámpát, akkor az hány forint haszon és kinek? Ha ilyen történik, mindannyian jól, jobban járhatunk.

A napelemek telepítése, az ahhoz kapcsolódó elektronikai megoldások költségesek. A konyhánk gázmentesítése költséges volt. Mégsem merült fel bennünk, hogy inkább ne tegyük, mert akkor most olcsóbban tudnánk működni. És jövőre? És a gyermekünk, majdani unokánk életében? Azt hisszük és valljuk, hogy mindenki csak annyit tegyen meg, amit úgy érez, hogy túl nagy áldozatvállalás nélkül meg tud tenni – mi ezt vállalhatónak tartjuk a profit rovására.

<div style="text-align: center;">[easingslider id="6553"]</div>

A látogatókat is aktívan bevonjátok azzal, hogy különböző környezettudatos cselekedetre ösztönzitek őket. Mondasz erre néhány példát?

A belépők egy részét látogatóink fizethetik hulladékkal – sok baranyai aprófalvas iskolában elkezdenek szeptemberben arra „gyűjteni” – PET palackot és újságpapírt – hogy májusban kirándulhassanak. Így azok is lehetőséget kapnak a Katica Tanya látogatásra, akiknek amúgy ez nem férne, férhetne bele.

És a további példák:

 • Öko-totó – amiről már korábban meséltem
 • „Fenntartható Földgolyónkért Ház” bemutató tablókkal, ismeretterjesztőkkel
 • Minden kuka mellett PET palackos külön kuka
 • Ha iszik nálunk egy ásványvizet és összepréseli a palackot, majd leadja, 5 Ft „betétdíjat” adunk.
 • Nem kapható nálunk kóla és chips – vállalva az emiatt akár kieső profitot is.

A Vízipark is jó példa – nem fröcsköl egész nap, hanem aktivátor gombbal indítható. Ha nincs vendég, leáll 4 perc után. Sokan meg is kérdezik: „nem láttuk működni, megy azért?” Minden ilyen kérdésnél megragadjuk az alkalmat, hogy elmagyarázzuk: azt nem szeretnénk, hogy azért fröcsögjön, hogy jó messziről valaki láthassa, hogy működik. Akkor fröccsenjen, ha van aki ott van és élvezi. Természetesen működik minden napsütéses napon, profi a szerkezet. 😉

Nekem úgy tűnik, hogy az élményközpont már mindent tud. Vannak még további fejlesztési ötleteitek, álmaitok?

Ó, további 50-60 évre elegendő ötlet van a tarsolyunkban… az okos fejlődés, fejlesztés részét képezi az is, hogy nemcsak beindítjuk az új ötletek megvalósítását, hanem azok hosszú távú fenntarthatóságát is figyelembe vesszük már a fejlesztés tervezésénél. Például az emberi munkaerőt igénylő megoldások, játékok háttérbe szorulnak az önállóan, vendégek által függetlenül és rugalmasan használható játékok és megoldások mögött. Ez persze azt is jelenti, hogy folyamatosan és folyton figyeljük, figyelnünk kell, hogy vendégeink mit jeleznek, mire van igényük, egyfajta párbeszédet tartunk fenn. Ennek is köszönhető, hogy sosem fogyunk ki az ötletekből, a fejleszthető, fejlesztendő megoldásokból, hiszen szinergikusan tudunk együtt gondolkodni velük arról, merre haladjunk, fejlődjünk tovább.

A másik fontos szempont: nem elég valamit elindítani, ugyanolyan fontos jól működtetni, fenntartani, folyamatosan egyre jobbá tenni, hiszen a játszva-tanító hatását így tudja kifejteni.

Sok sikert a munkátokhoz!

Nézd csak, mi történik a Katica Tanyán egy boldog nap végén 🙂

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hhwD2kA9dug?rel=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Mivel ebben az interjúban szó esett arról is, hogy a belépőjegyek egy részét hulladékkal is fizetheted, ehhez kapcsolódik a legújabb, 6. osztályosoknak készült matek feladatlap.

Kattints a képre és nyomtasd ki:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!