A legtöbb háztartásban rendszeresen használnak konzervdobozban kapható élelmiszereket. Nálunk leggyakrabban a paradicsompüré, babfélék, kukorica és tonhalas konzervdobozok ürülnek ki. Nyáron ha kempingezünk, kész konzerv-ételeket is szoktunk vásárolni. De nem csak a konyhában keletkezik ilyen fém hulladék: a kerti munka során kiürült festékes, lakkos dobozoknak is helyet kell találni.

A konzervdoboz fém hulladék, így a szeletív gyűjtőbe dobható. Azonban csak az ételmaradéktól megtisztított dobozokat szabad bedobni! A festékes, egyéb vegyi anyagot tartalmazó fém dobozokat csak a nagyobb hulladékudvarokban lehet szelektíven leadni!

Az egyéb szelektíven gyűjthető anyagokkal együtt a feldolgozóba kerülő konzervdobozokat kézi és gépi (mágnes segítségével) válogatás során különítik el. Ekkor az egyébként szintén fémhulladék alumínium dobozoktól is elválasztják. A vashulladékot már sok száz éve újrahasznosítják az acéliparban, ahol a kohókban fémtömbökké alakítják az anyagot. Ebből az alapanyagból bármilyen vas tárgy készülhet.

Van azonban sok-sok kreatív módja is a konzervdobozok felhasználásának. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat ebben az albumban:

  Follow Admin’s board Fém dobozok újrahasznosítva on Pinterest.

A konzervdobozokhoz kapcsolódóan most 7. osztályosoknak készült egy új matek feladatlap:

Zold_matek_feladatok_7osztaly18

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!