Itt a tavasz és a jó idő, amikor az autósok tömegesen keresik fel a szerelőket, hogy a téli gumit nyárira cseréljék. Sokan közülük azzal szembesülnek, hogy a régi abroncs a következő időszakban már nem használható, hulladék lesz belőle. Hazánkban ezeket a gumiabroncsokat szerencsére a szervizek összegyűjtik, így nem a háztartások feladata a hulladék kezelése. De mi lesz a rengeteg használt abroncs sorsa?

A gumi állapotától függően több lehetőség van a hulladék kezelésére:

  • Újrahasználatra alkalmas állapotot érhetnek el az újra futózással: Ekkor a technikai beavatkozás segítségével az abroncs élettartama növekszik, eredeti funkciójában újra használhatóvá válik a gumi.
  • A gumiabroncsot anyagában újrahasznosítják: Ez a hulladékhasznosítás fejlett megoldása. Az eljárás során keletkezett gumitörmelékből új termékek (pl. gumitégla, ütköző felületek, aszfalt, járólap és játszótér-borítás stb.) készülnek.
  • Energetikai hasznosítás: Néhány iparágban előszeretettel alkalmazzák az elhasznált gumiabroncsot égetés céljából, ilyen például a cementgyártás. A gumi jó fűtőértékű, a hagyományos tüzelőanyagnál olcsóbb és kevésbé környezetszennyező fűtőanyag.

A felsorolt eljárásokon túl természetesen rengeteg kreatív megoldást találhatunk arra, hogy használt gumiabroncsunk új életet kezdjen. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót:

Follow Admin’s board Használt gumiabroncsok on Pinterest.

A következő matek feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly8

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!