A tudatos hulladékkezelés a világűrben is nagyon fontos. A Föld körül egyre nagyobb űrszemét-halmaz kering, aminek ellenőrzése, nyomon követése és megsemmisítése a világűrben tevékenykedő szervezetek feladata.

Honnan keletkezik az űrszemét? Elsősorban mesterséges holdak és űrállomások levált darabjai, alkatrészei, már nem használt műholdak és az űrséták során elszabadult eszközök keringenek bolygónk körül. A NASA adatai szerint az apró szemétből akár 100 millió darab is lehet, de a 10 cm-nél nagyobb méretű hulladék száma is 16 ezer felett van. Ezek a hulladékok nagy veszélyt jelentenek a Föld körül keringő műholdakra, de a kis méretű törmelékkel való ütközés az űrállomásokra is katasztrofális hatással lehet.

Ezért a világűrben is meg kell teremteni a környezettudatos hulladékkezelés feltételeit: a szennyezés megelőzése és a keletkezett hulladék eltávolítása, megsemmisítése a fő feladat. Az űrállomások szemetétől az oda érkező teherűrhajók segítségével szabadulnak meg. Ezek az űrhajók odafele fontos eszközöket szállítanak, majd a legénység megtölti a teherhajót a már feleslegessé vált dolgokkal, űrhulladékkal. A teherűrhajó a visszaút során a Föld légkörében semmisül meg, a benne szállított űrhulladékkal együtt. Ebben az esetben a légkör a hulladékégető.

A véletlen keletkezett űrhulladék, használaton kívüli műholdak és egyéb, Föld körül keringő tárgyak ellenőrzése nemzetközi feladat. Ma már többek között a NASA űrszemét-megfigyelő rendszere segít megelőzni az esetleges űrbaleseteket. A jövő feladata egy világméretű űrszemét-felderítő és űrszemét-követő rendszer kiépítése.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly7

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!