Ha figyeled a WWF oldalát, akkor az elmúlt néhány hétben te is lépésről lépésre végigkövetted a Kaliforniai-öbölben élő cetfaj megmentéséért folyó küzdelmet.

Ha lemaradtál róla, készítettünk neked egy kis összefoglalót:

Május 15-én jelent meg a WWF elemzése, mely szerint a világon már csak kb. 30 kaliforniai disznódelfin él. A „tenger pandájának” is nevezett cetfaj megmentésére ekkor egy világméretű kampányt indítottak, amelyben Leonardo DiCaprio is felszólalt a faj érdekében.

Mi veszélyezteti a világ legkisebb cetfaját?

A vaquiták kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. Ezen a területen a halászok gyakran használnak kifeszített kopoltyúhálókat, amivel az értékes (és védett) totoaba halra halásznak. Ezekbe a hálókba akad bele az egy-másfél méteres disznódelfin is. Az így kifogott egyedekkel folyamatosan csökken a veszéleztetett populáció.

Mit lehet tenni?

A fajra veszélyes rögzített, speciális hálókat korábban már betiltották a térségben. Azonban májusban ez a tilalom a végéhez közeledett. Azért volt szükség a világméretű kampányra, hogy a mexikói kormány azonnal és örökre tiltsa be és büntesse ezt a halászati módszert.

Eredmények?

  • Május 31-én a mexikói kormány meghosszabbította ideiglenes intézkedését, amely során betiltotta az ún. kopoltyúhálók használatát a Kaliforniai-öbölben.
  • Június 8-án, az Óceánok Világnapján a WWF nagy sikerről számolt be: A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány olyan megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentésére, amely fenntartható jövőt biztosít mind a helyi lakosok, mind a vadvilág számára.
  • A WWF további lépéseket sürget a térségben: alternatív halászati eszközök engedélyezését, a fenntartható halászat megteremtését és a totoaba hal értékes úszóhólyagja miatti illegális kereskedelmének tiltását.

A Kaliforniai-öblöt 2005 óta az UNESCO világörökségként jegyzi, mivel biológiai szempontból a világ egyik legkülönlegesebb tengeri térsége található itt. Ezzel a sikeres kampánnyal egy újabb faj kapott esélyt arra, hogy megmeneküljön a kihalástól.

A delfinekhez kapcsolódó új feladatlap 1. osztályosoknak készült. Kattints a képre és nyomtasd ki!

Zold_matek_feladatok_1osztaly25

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!