A WWF egyik napokban publikált sajtóközleménye szerint nagy eredményeket sikerült elérni a bhutáni Royal Manas National Park (RMNP) területén a tigrisek fennmaradásáért. Míg 2010-ben a nemzeti park területén 10 veszélyeztetett tigris élt, 2016-ra a számuk 22-re nőtt.

Ez az eredmény nagyban hozzájárulhat az ú.n. Tx2 kampányhoz (amiről korábban már ITT írtunk), melynek célja, hogy a Globális Tigrisvédelmi Program keretében 2022-re megduplázza a vadon élő tigrisek számát.

A Bhutánban elért eredményekben fontos szerepe van az országok közötti együttműködésnek is, hiszen a tigrisek élőhelye átnyúlik India területére is. A határon átnyúló, több különálló élőhelyet egy közös fajmegőrzési programban fogják össze, ez a Transboundary Manas Conservation Area.

Miért van erre szükség?

Az elmúlt száz évben elveszítettük a vadon élő tigrispopuláció 95%-át. Ennek legfőbb okai: az illegális kereskedelem, az orvvadászat és a természetes élőhelyek csökkenése.

Ma 3890-re becsülik a világ vadon élő tigriseinek számát.

Néhány adat a tigrisekről:

  • A tigris a világ legnagyobb vadmacskája, elérheti akár a 300 kg-ot is.
  • Hossza elérheti a 3 métert, ebből farkuk akár 90 cm-es is lehet.
  • Hatalmas ugrása akár a 10 métert is eléri.
  • 5 különböző típusú szakáll, bajusz segíti a  tájékozódásban.
  • Látása a sötétben 6-szor jobb az embernél.

Ha kíváncsi vagy a részletes angol nyelvű jelentésre, vagy megnéznéd a védett tigrisek fotóit, a képre kattintva eléred a WWF riportját:

A jelentésben található diagramokról 5. osztályosoknak készült egy új feladatlap. Kattints a képre és már nyomtathatod is!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!