2019-ben már 18. alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, azzal a céllal, hogy a szervezett programok segítségével a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítésék.

Hazánkban is egyre népszerűbb ez a nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés, tavaly már 260 település csatlakozott a hét eseményeihez, idén pedig várhatóan ennél is több helyszínen szerveznek szemléletformáló programokat.

Ha kíváncsi vagy, vajon a te lakóhelyed is csatlakozott-e a kampányhoz, ezen a linken éred el a jelentkező települések listáját. A kampány Facebook oldalán pedig minden friss információt megtalálsz majd.

A 2019-es kampány mottója:

„Sétálj velünk!”

Ezzel a mottóval azonban nem csak a gyaloglásra szeretnének ösztönözni, a szervezők célja az összes nem motorizált  közlekedés népszerűsítése.

Tehát elő a kényelmes cipőkkel, kerékpárokkal és e-kerékpárokkal, rollerekkel, görkorcsolyákkal, gördeszkákkal és hoverboardokkal!

Szeretnél esetleg egy egyedi akciót szervezni az oviban, suliban?

Ehhez is sok segítséget kaphatsz a kampány honlapján. Készült egy részletes útmutató, amelyben háttérinformációkat és rengeteg akció-ötletet is találsz.

Kattints a képre és lapozd át az útmutatót:

A kampány hetének csúcspontja az Autómentes Nap, amit vasárnap, szeptember 22-én rendeznek országszerte.

Hogyan csatlakozhatsz az Autómentes naphoz?

  • válasszatok autómentes közlekedési formákat
  • próbáljatok ki új közlekedési eszközöket (pl. görkori, gördeszka stb.)
  • szervezzetek kerékpártúrát a természetbe
  • járjátok be a település biztonságos kerékpárútjait
  • utazzatok tömegközlekedéssel, tanuljátok meg együtt, hogyan kell jegyet venni, hol kell felszállni, hogyan kell leszállni stb.
  • vagy egyszerűen sétáljatok egyet a városban

Az együtt töltött időben pedig arról is beszélgethettek, miért fontos, hogy környezetkímélő közlekedési eszközöket válasszunk.

A városi közlekedés egyik környezeti hatásáról szól a 3. osztáyos új keresztrejtvény. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!