A Magyar Madártani Egyesületet (MME) honlapján nyáron zárult szavazás eredményeként 2020 év madara az erdei fülesbagoly lesz.

Éppen itt az ideje, hogy alaposabban megismerjük ezt a védett madárfajt!

Íme néhány izgalmas tény az erdei fülesbagolyról:

1.) A leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Itthoni fészkelő-állománya 6 500 – 12 000 párra tehető. Nem vonuló madár, így egész évben láthatjuk.

2.) Szívesen költözik be az elhagyott varjúfészkekbe. A múlt század első felében éppen ez jelentett rá veszélyt, mivel a varjak vadászata során sok erdei fülesbagoly fészekaljat is kilőttek. Viszont a varjútelepek növelésével a hazai erdei fülesbagoly állomány is növelhető.

3.) Noha a neve alapján azt gondolnánk, főleg erdeinkben találunk rá, valójában a magasan fekvő, zárt erdőket elkerüli. Inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. Szívesen pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön.

4.) Viszonylag halk madár. Nászhangja mély „húú”, melyet a nászidőszakban 2,5 másodpercenként hallat, de csak halkan.

Hallgasd csak a hím és a tojó hangját:

5.) A fiókák között rendre egy-egy nap korkülönbség van, mivel a tojó márciusban már az első tojás lerakása után azonnal kotlani kezd. A fészekalj végül 5-6 fehér tojásból áll. A tojó 27-28 napig kotlik, addig a hím hordja az eleséget.

6.) A fiókák a fészket három hetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják. Szétszóródnak a környékbeli fák koronájában ugrándozva, és esténként  panaszos, síró hívóhangjukkal jelzik, merre vannak. Májustól egészen augusztus végéig, akár 1 km-ről is hallhatjuk ezt a hangos, elnyújtott és magas „pí-í” hangot.

Hallgasd meg te is:

7.) Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, és a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma akár az ezer példányt is meghaladhatja. Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések belterületeit. Elsősorban az agrárterületek falvaiban és városaiban jelennek meg csapatokban. Ilyenkor általában néhány vagy néhány tucat egyed látható egy ilyen telelőhelyen.

8.) Hazánkban védett faj, az EU vörös listáján a nem fenyegetett kategóriába tartozik. A faj megfigyelésében akár te is részt vehetsz. Az MME minden évben a lakosság segítségével szervezi meg az Erdei fülesbagoly telelőhelyek felmérését és az Erdei fülesbagoly fészkelőpárok felmérését.

9.) A fajt fenyegető veszélyek közül a legtöbb emberi tevékenységhez kapcsolódik. Míg a fiókákra főleg a ragadozók jelentenek veszélyt (róka, nyest, héja és egerészölyv), addig a felnőtt egyedek a közutakon járművekkel ütköznek, áramütést szenvednek, üvegnek csapódnak vagy a vadászok áldozatává válnak. Az erdőirtás is veszélyezteti élőhelyüket.

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Erdei fülesbagolyhttp://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-asiotu 

Az erdei fülesbagolyhoz kapcsolódó legújabb feladatlap 6. osztályosoknak készült. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!