A világ legnagyobb regisztrált jéghegye a B-15 nevű jégóriás volt, amely 2000 márciusában vált le a Ross-selfjégről. A kb. 11.600 négyzetkilométeres jégrobosztus nagy része elolvadt, ahogy egyre sodródott az óceánban.

A B-15 jéghegy leválása után rövid idő alatt számos „kisebb” darabra töredezett szét. Az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab az évek folyamán csak lassan olvadt és útja során veszélyeztette az érintett partvidék állatvilágát. Eltorlaszolta a McMurdo-szorost, az óceáni áramlatok leállása miatt a tenger egy része az antarktiszi nyár ellenére befagyott. Ez a folyamat számos császárpingvin pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.

Útja során természetesen töredeztek le kisebb darabok a jéghegyről: míg a NASA 2005 januárban még 160 kilométer hosszú és 3000 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegyről beszélt, áprilisában már csak 115 kilométer hosszú és 2500 négyzetkilométer területű volt.

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik darabja (B15T) még jóval később is az Antarktisz közelében úszkált, ezt bizonyítototta egy 2013 márciusi műholdas felvétel

További információk: INDEX és ng.hu

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly1
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!