Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás. Ez olvasható le az Earth Policy Institute friss jelentése alapján a Statista statisztikai portál infografikájából:

A teljes villamosáram-termelésen belül a szélerőművek arányát nézve az élen Dánia áll, a skandináv államban a villamos áram 33,8 százalékát szélerőművek állítják elő. Az ország stratégiai célja 2020-ra elérni az 50 százalékos arányt.

Ha viszont azt nézzük, melyik országban építették ki a legnagyobb szélerőműves kapacitásokat, akkor másképp alakul a rangsor. Kínában 91400 megawatt kapacitás áll rendelkezésre, míg Dániában 4800 megawatt. Az egyes államok között jelentős eltérésekben az adott országok méretein túl szerepet játszik az infrastruktúra fejlettsége és milyensége, az állami szabályozás, a finanszírozás, a környezetvédelmi fejlesztésekkel szembeni politikai ellenállás, de akár az is, hogy egy-egy helyen a lakosság utasítja el a szélerőmű-telepítést, mert tolakodónak tartja a látványt.

Tovább a teljes cikkre: ORIGO

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 7. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_7osztaly1
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!