Becslések szerint több mint 32.000 halfaj él a Földön. Vannak köztük 1 cm-nél kisebbek és akár 3 méter hosszú példányok is.

2016-ban a globális haltermelés elérte a 171 millió tonnát, ennek 88%-át emberi fogyasztásra használtuk.

Sajnos a halfajok 33%-ának halászata biológiailag nem fenntartható módon zajlik napjainkban. A túlhalászat felborítja a tengerek élővilágát. Különösen káros az illegális halászat, ami a tenger élővilágát rombolva, az ott élő fajokat megsebezve, gyakran a befogott halaknál jóval többet elpusztítva zajlik.

Miért kell védenünk a halakat?

 • A halaknak fontos szerepük van a tápanyagok körforgásában.
 • Legalább 120 millió ember függ a halászati tevékenységtől, az abból származó bevételektől, elsősorban a fejlődő országokban.
 • Nem csak táplálékként van fontos szerepük az emberek életében, hanem rekreációs, sport és kulturális tevékenységeinkhez is nélkülözhetetlenek.

Milyen veszélyek fenyegetik a halakat?

 • Klímaváltozás: Az óceánok hőmérsékletének emelkedése megzavarja a halak vándorlását. Sok halfaj mérete is csökken a klímaváltozás hatására. A felmelegedés a korallzátonyokat is károsítja, így az ott élő halak életfeltételei is romlanak. A fosszilis tüzelőanyagok szénkibocsátásának harmadát az óceánok kötik meg. Ennek hatására vizeink ma már 30%-kal savasabbak, mint pár évtizeddel korábban. Ez a folyamat akadályozza a korallzátonyok élővilágát a kagylóhéj megfelelő fejlődésében, így az ott élő halak táplálék ellátása is veszélybe kerül.
 • Természetes élőhelyek elvesztése: Az 1960-as évek óta a gátak által szabályozott víz mennyisége megnégyszereződött, ezzel felborítva a természetes vizekben élő halpopulációk életét. A mezőgazdasági termőterületek növelése, az ipari és városi terjeszkedés folyamatosan csökkenti a természetes vizek területét.
 • Túlhalászat: A halállományok az egész világon csökkenek a túlhalászat miatt. Egyes fajoknál (pl. az atlanti lazac esetében) ez a csökkenés a 90%-ot is elérte.
 • Óceánok szennyezése: A szennyezőanyagok sokféle úton és formában jutnak óceánjainkba. Növényvédőszerek, műanyag hulladék, mezőgazdasági termelésből származó trágya és katasztrófák során beömlő olaj – ezek mindegyike komoly károkat okoz a tengeri élővilágban, akár megtizedelve az ott élő halpopulációkat. A szennyezőanyagok a halak szervezetébe beépülve az őket elfogyasztó emberek egészségét is károsíthatják.

Hogyan segítheted a halak védelmét?

 • Tudatos vásárlással csökkentsd a műanyag hulladékok keletkezését, ezzel is megakadályozva az óceánok további szennyezését.
 • Gondosan szelektáld a hulladékaidat, hogy minél több anyagot lehessen újrahasznosítani.
 • Ne szennyezd a vizet. Saját kertedben se használj olyan vegyszereket, melyek a talajon át a felszín alatti vizekbe jutva károsítják a környezeted.
 • Támogasd a fenntartható halászatot. Csak olyan termékeket vásárolj, melyeken megtalálod a fenntartható gazdálkodás jelzését.
Forrás: https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/fish/

A halak védelméhez kapcsolódik legújabb, 4. osztályosoknak készült feladatlapunk. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!