Az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményeként elérkezett „A csodás üveg – hulladékcsökkentés és körforgás” pályázat eredményhirdetése. Ismerd meg a nyertes alkotásokat és alkotókat!

Nagyon klassz képeket és a képek mellé értékes gondolatokat és szemléletformáló véleményeket kaptunk a felsős diákoktól.

Az 5 fős zsűri együtt vezze figyelembe a képeket és a hozzá érkező rövid magyarázatokat, ezek alapján született meg a végős döntés.

1. hely: Szalai Csenge 5.osztály

A Philips TAT2206WT Vezeték nélküli fül-/fejhallgatót Csenge az alábbi pályázattal nyerte el:

A befőttesüveg

Azért tartom fontosnak, hogy az üvegeket ne dobjuk ki, mert nagyon sok felhasználási módja van. Nem vásárolunk műanyag dobozokat, tárolókat, hanem a használt befőttesüvegeket tisztítás után újrahasznosítjuk.
A képen, a szüleim által készített savanyúság, paradicsom szósz, lekvár látható.
A száraz tésztákat is befőttesüvegekben tároljuk. Készítettem mécsestartókat és színezett üvegeket a kincsek tárolására.
A legóimat szeretném üvegben, színek-formák szerint csoportosítani, hogy könnyebben átláthassam.
Közeledik a karácsony, és az a tervem, hogy üvegfestékkel kidíszített, édességgel megrakott, névre szóló ajándékkal lepem meg a családtagjaimat.

2. hely: Pásztor Míra 6.osztály

A Xiaomi Mi Smart Band 6 aktivitásmérőt Míra alkotása nyerte meg:

A képen kedvenc játékaim, eszközeim mellett édességek és aprópénz is látható újrahasznosított üvegekben tárolva. A fénylő üvegben nagyon szépen mutatnak a színes dolgok, vidám hangulatot teremtenek. Családommal amit csak tudunk, újrahasznosítunk, és amit már nem tudunk használni, azt elvisszük a szelektív hulladékgyűjtőbe. Jó érzéssel tölt el, hogy legalább egy kicsit teszünk a környezetünk védelméért a környezetszennyezés csökkentése és a globális felmelegedés megakadályozása érdekében.

3. hely: Bedők Marcell Vince 7.osztály

A JBL Go Essential Hordozható hangszóró, IPX7-t Marcell pályázatának ítélte a zsűri:

Szemüveg, hogy tisztán lásd a világot. 😉
Éles látás: lásd meg a szemetet, el tudod olvasni a címkéken, hogy mi milyen anyagból készült.
Mindenkinek kellene egy „szemüveg”, hogy meglássák mekkora nagy a baj körülöttünk.
Ez a szemüveg lehet „szimbolikus” is, azt szimbolizálja, hogy vedd észre, hogy változtatni kell, és az apró részleteken is hatalmas dolgok múlnak.
Ha felveszem a szemüvegem, akkor tisztán látom, hogy mit vegyek meg, és mit ne. Így csökkentem a hulladékot. Látom, hogy mit dobjak ki, és mit tudok újra felhasználni.Mit lehet újrahasznosítani.

5. osztály különdíj: Pálinkás Lilla 5.osztály

Lilla egy 5000 Ft értékű Libri ajándékutalványt nyert ezzel a képpel:

Képem az üveg egy év alatti körforgását mutatja be, ami az évek során újból és újból megismétlődik, ezzel környezetemet is védve, mert nem kell minden alkalommal újabb üveget vásárolni, hiszen számtalanszor felhasználható egy újabb fertőtlenítés és mosogatás után. Körforgása során nemcsak én tudom hasznosítani, hanem anyukám és nagymamám is.
Télen kezdi meg életútját, amikor anyukám megveszi az üveges mézet a hazai termelőtől, késő tavasszal elfogy ekkor nagymamámhoz kerül, aki a nyár folyamán gyümölcsöket/zöldségeket/salátákat tesz el benne télire. A befőttnek egy része már az ősz folyamán elfogy, az üveg ismét kiürül és az én ötleteim valósulnak meg az üveg segítségével, mint a képen a Halloween-i lámpás.

6. osztály különdíj: Véber Áron 6.osztály

Áron egy 5000 Ft értékű Libri ajándékutalványt nyert alkotásával:

Mi látható a képen?
A képen őszi kirándulás során gyűjtött falevelek és hernyó látható.

Miért tartod fontosnak, hogy ezzel védd a környezeted?
A kiürült befőttes üvegeket mindig elvisszük magunkkal ha kirándulni megyünk és ebben gyűjtjük a természet kincseit. A kirándulás végén kiürítjük az üvegeket majd újra felhasználjuk. Így nem kerülnek sem a kukába és nem is kell újra felhasználni mert azt mi magunk tesszük meg.

7. osztály különdíj: Orova Tamás 7.osztály

Tamás egy 5000 Ft értékű Libri ajándékutalványt nyert ezzel az érdekes kísérőszöveggel:

8. osztály különdíj: Szabó Lili 8.osztály

Lili is egy 5000 Ft értékű Libri ajándékutalványt nyert ezzel a képpel:

A képen három üvegből készült asztali tolltartó látható, amelyeket én készítettem. Szerintem egyrészt környetettudatos, hogy nem újonnan vásárolt műanyag tolltartókat használok, hanem régi befőttes- és egyéb kisebb üveg tárgyakat alakítottam át. Másrészt amikor készítettem, nagy élmény volt újat és hasznosat alkotni, ráadásul tökéletes ajándék is lehet.

Gratulálunk a nyerteseknek! 

Köszünjük a többi diáknak is, hogy foglalkoztak az üveg megújulásának témájáával és gondolataikat megosztották velünk!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!