Novemberben szerte Európában olyan önkéntes programok ezrei valósulnak meg, melyek a hulladékkezelés alapelveit ismertetik meg a közönséggel, és a környezettudatosság gyakorlatait mutatják be az érdeklődőknek. Ennek a programsorozatnak a keretét az Európai Hulladékcsökkentési Hét adja, amely idén november 16-24. között kerül megrendezésre.

A kampánysorozat fő célja 2019-ben is a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében. Az idei év programjainak fókuszában az alábbi jelmondat áll:

„Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

Mit jelent ez?

  • járj te is nyitott szemmel
  • fedezd fel azokat a helyzeteket, melyekben meg tudod előzni a hulladékok keletkezését
  • ha találsz ilyen lehetőségeket, használd is ki
  • ha pedig mindenképp hulladékkal jár egy cselekedet, akkor próbáld legalább csökkenteni a keletkezett hulladék mennyiségét

Ugye most te is arra gondolsz, hogy szülőként vagy pedagógusként nem csak a saját hulladékaid csökkentésével segítheted a kampányt?

Te ennél sokkal többet tehetsz, ha a gyermekekhez szólva játékosan, valamilyen klassz szemléletformáló tevékenység keretében hívod fel a figyelmet a Föld erőforrásainak végességére, a csak a szükségletek szerinti fogyasztásra, a hulladékkeletkezés megelőzésére, a hulladékok mennyiségének csökkentésére, a szelektív hulladékgyűjtés értelmére és fontosságára, így az újrahasználatra, és az újrahasznosításra.

Nézd ezt az ábrát, mennyi lehetőség van a változásra:

Legyél te a változás elindítója! Szervezz saját akciót erre a hétre!

Hogyan csatlakozhatsz a kampányhoz?

  • szerezz ötleteket innen a saját akciódhoz
  • 2019. november 8-ig regisztráld akcióötletedet ezen az oldalon
  • ha szeretnél akcióddal részt venni az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díjáért folyó versenyben, akkor regisztráció közben ezt is jelezd 
  • 2019. november 16-24. között valósítsd meg a tervezett programot
  • 2019. december 31-ig küldd el beszámolódat a kampány szervezőinek

Nem kell rettentően bonyolult feladatra gondolnod. Egy érdekes játék, egy kreatív foglalkozás is segít a hulladékcsökkentés szemléletének terjesztésében.

Itt van például egy társasjáték:

Az előző évekhez hasonlóan természetesen a Zöld Matek oldallal mi is csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Hamarosan regisztrálunk és november második felében itt is a hulladékcsökkentésről szóló tartalmat találsz majd. 🙂

A hulladékok újrahasznosításáról szól ez az ovisoknak készült labirintus is. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!