Ugye te is egyre több helyen találkozol környezetvédelmi témákkal az utóbbi hónapokban? Ma már a legnagyobb hírcsatornák is napi szinten foglalkoznak a klímaválsággal, érezhetően megjelent a médiában is a zöld szemlélet. Ezzel együtt szerencsére környezetünk védelmének mindennapi praktikái is egyre több emberhez érnek el. Robbanásszerűen terjed a környezet- és egészségtudatos életmód, és a hulladékmentesség igénye. 

Ahol igény jelentkezik, ott megoldásokra is szükség van. A zöld életmód kialakításához szükséges megoldásokat pedig lelkes embereknek köszönhetjük. 😀

Most egy ilyen lelkes párost ismerhettek meg. Papné Takács Orsi és Körösztös Kriszta éppen ma nyitják meg Cegléden kis boltjukat, a Pixis Delikátot, ahol a környéken élőknek kínálnak környezet- és egészségtudatos termékeket.

Honnan jött a vállalkozás ötlete? Miért éppen a zöld szemlélet került fókuszba?

Egy ilyen bolt ötlete mindkettőnk álmaiban már gyakorlatilag évek óta szerepelt, de konkrétan Kriszta hozta fel, hogy van két pici üzlethelyiség a ceglédi belváros szívében, és kezdjünk vele valamit. Érdekes, mert ez a zöld szemlélet nekünk mindig is evidens volt, mi így élünk. Mostanában lett divat ezt emlegetni, hangsúlyozni, de hozzá kell tenni azt is, hogy jogosan. Olyan szélsőséges környezetpusztítás vette kezdetét, hogy csakis látványosabb eszközökkel lehet felhívni a figyelmet a Föld védelmére.

Mennyi idő telt el az álomtól a megvalósulásig?

Az álom már hosszú évek óta elkezdődött, a gondolat lassan egy éve, és azt már a megvalósítás követte. Utána járások, az üzlet szétbombázása, találjuk ki a nevet, ahhoz logó is legyen, elkezdeni felkutatni a termelőket, kapcsolatba lépni velük, termékpaletta kialakítása, engedélyek beszerzése… A végtelenségig lehetne sorolni, hogy egy ilyen pici üzlettel mennyi rengeteg munka, teendő van. Főleg úgy, hogy mindent mi csinálunk, vagy segít a család, a barátok, de akkor is ezernyi dolog. Felsorolni sem lehet.

A Facebook oldalon a követők egyre pontosabb képet kapnak a várható kínálatról. Eredetileg is éppen ilyennek terveztétek a boltot, vagy út közben alakult ki a Pixis kínálata?

A főbb csapásirányok eredetileg is ezek voltak. Nyilván formálódott, alakult körülötte sok minden és rengeteg az ötletünk, amiből valamit teljesen el kellett engedni, mást pedig félretenni, hogy a nyitásra összpontosíthassunk, de lényegében azt valósítjuk meg, amit az elején elterveztünk. Például többfajta saját kézműves terméket szeretnénk. Ezekből a nylont helyettesítő vászonzsákocskák lesznek, de több mindenre nem maradt idő. Akár csak az, hogy erdélyi házias termékeket is szeretnénk, de ezeknek az utána járását már a nyitás utánra tartogatjuk.

Azt még fontos hozzátenni, hogy habár alapvető az egészségtudatosság, de igyekszünk nem kibillenni semmilyen irányba. Nem trendeket szeretnénk követni, vagy diétákat. Egy hagyományos kisbolt képe lebeg előttünk, csupán mindez hazai termelők (minél hamarabb határon túli magyarokkal is kibővítve) minőségi termékeivel megtöltve és mindezek a zöld szemlélet jegyében.

Sejtettétek az elején, hogy mennyi munka, idő és tudás kell a Pixis beindításához? Hogyan teltek az elmúlt hónapok?

Az a jó szó rá, hogy sejtettük. 😀 Aztán benne lenni a mély vízben megint más dolog! Igyekeztünk felkészülni sok mindenre, de természetesen egészen más valamit elképzelni, mint megélni. Viszont minden dolgot úgy fogunk fel, hogy abból megpróbálunk tanulni, tovább építkezni.

Azt tudni kell, ilyen jellegű dologgal soha nem foglalkoztunk még. Más jellegű, érintőleges tapasztalataink voltak, de ehhez konkrétan nincs hasonló. Először voltak a tervek. Igazából a legnehezebb az eleje volt, mert nem tudtuk hol fogjunk neki, melyik részének. Aztán csak elindultunk valahogy.

Magát az üzletet is szét kellett bombázni, mert 2 kis üzlethelyiségről volt szó. Ebből lett mostanra egy. A bútorok sem hagyományosak: a pajtaajtótól kezdve a kredencig és almásládákig mindenféle van, amiket baráti segítséggel mi tettünk rendbe, festettünk le, stb. Közben elkezdeni az engedélyeztetéseket, a bürokrácia útvesztőjében kanyarogni, és párhuzamosan a termelőkkel felvenni a kapcsolatot. 120 név volt a listánkon, eszméletlen nehéz volt válogatni, mert mindenki olyan tiszta szívvel végzi a munkáját, készíti a termékeit, amik meg mind jó minőségűek, ízletesek. De a bolt pici, muszáj volt szűkíteni. Ezt ötvenre sikerült levinni és jött az, hogy ezen belül is készletet hogyan válogassunk ennyi jóságból össze… Hamarosan kiderül, sikerült-e.

Ki tudjátok szolgálni a zero waste igényeket is? Mennyire lesz csomagolásmentes a bolt?

Odafigyeltünk arra is, hogy minél kevesebb szemét termelődjön a boltban. Elég sok csomagolásmentes termék lesz a polcon, azonban nekünk az élelmiszerek minőségi tárolása is fontos, így lesz olyan, ami a csomagolásában marad. Ezeknél figyelünk, hogy lehetőség szerint ami csak lehet, műanyagmentes legyen. A háztartási cikkeknél pedig alapvető volt a vegyszermentesség, csakis a természetbarát tisztítószerek, kozmetikumok jöhettek szóba.

És akkor jöjjön a lényeg. Hol találjuk a ma megnyíló Pixist?

Cegléden a Szabadság térről megközelíthető Avantgarde udvarban van a bolt. A napi eseményekről és a kínálat alakulásáról szóló legfrissebb híreket Facebook oldalunkon osztjuk meg, így szeretettel várunk ott mindenkit.

A legújabb 2. osztályos keresztrejtvény megoldásából megtudhatod, milyen szemléletű vásárlóknak szeretne segíteni a Pixis Delikát. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!