A globális felmelegedés és a sarki jégtakaró vékonyodása következtében az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvék védelemre szorulnak. Becslések szerint ma 20-25 ezer jegesmedve él a Földön. Azonban a mai előrejelzések szerint ötven éven belül kétharmaduk eltűnhet a Földről. 

A legnagyobb problémát a jégfelület globális felmelegedés miatti csökkenése jelenti. A jegesmedvék a sarki jégtáblákon élnek és a szintén itt élő fókákra vadásznak. Az élőterület csökkenésével a fókák száma is csökken, a jegesmedvék ezért éheznek és elpusztulnak.

Tudósok és környezetvédők folyamatosan figyelik a jegesmedve-állomány változásait. Amerikai és kanadai kutatók részletes adatokkal rendelkeznek az egyik jegesmedve-populáció (déli Beaufort tenger területe) jelentős csökkenéséről. 1980 körül ezen a területen még 1800 jegesmedve élt. Számuk 2004-re 1600, majd 2010-re 900-ra csökkent.

Külön vizsgálták a bocsok túlélési esélyeit is. Normál körülmények között minden második jegesmedve bocs megéri a felnőtt kort. A vizsgált területen viszont 80 bocs közül sajnos csak 2 maradt életben, a többiek valószínűleg éhen pusztultak.

Számos nemzetközi szervezet (hazánkban például a WWF) dolgozik a jegesmedvékért. A legfontosabb feladatok: a globális felmelegedést okozó üveghatású gázok kibocsátásának csökkentése, az orrvadászat megszüntetése és a sarkvidéki környezetszennyezés megakadályozása.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zöld_matek_feladatok_3osztaly3
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!