Az elmúlt hetekben valóban beköszöntött a téli hideg. Beindult az igazi fűtési szezon, amit a legtöbb településen a saját orrunkkal is érezhetünk. Ez az erős, kellemetlen szag azonban a nem megfelelő fűtőanyag használatát jelzi. Sajnos egyre jobban terjed az otthoni hulladék elégetése, amelyet sötét füst és büdös kísér.

Környezetvédelmi szempontból ez a folyamat nagyon káros. Bár úgy érezhetjük, hogy a kályhák, kandallók megjelenése a régi szokásokhoz való visszatérés, ez valójában nem így van.

Régen a hulladékok nagy részét felhasználták a háztartásokban és csak a valóban égethető anyagokat (sima újságpapír) használták pl. gyújtósnak. Ma sokkal összetettebb hulladékok vannak a háztartásokban és a műanyagot, színes és fényes papírt vagy fémet tartalmazó szemetek elégetése rendkívül káros a szűk és tág környezetre. Az égetés során veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe (pl. korom, nehézfémek, kén-dioxid), jelentősen nő a levegő szállópor koncentrációja. De nem csak a közvetlenül belélegzett anyagok veszélyesek. A káros anyagok a talajba kerülve a növényeken, állatokon keresztül a táplálékláncba bejutva is kifejtik hatásukat.

Az embereknek újra meg kell tanulniuk a tüzelés szabályait: a valóban égethető hulladékok kiválogatását. A szabályozás szerint hulladékok – a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével – háztartási berendezésben történő égetése tilos!

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly4
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!